"Отивам към Резово с мои приятели. Имам информация, че там има 5-6 места, откъдето влизат нелегално бежанци." Това обяви Ловеца на мигранти от Ямбол Динко Вълев, цитиран от "България днес".
Той твърдо е решил да започне да обхожда границата, за да види какво е положението там. По думите му на определени места, встрани от пунктовете за легално преминаване, има канали, през които минават чужденците. "Влизат си когато си поискат без документи и с какъвто багаж си решат, което не го намирам за нормално!", обясни мотивацията си за конвоя ямболията.

Седмица след размириците в бежанския лагер в Харманли Динко не се е отказал да затваря границите, но само ако се наложи. В разгара на бежанския бунт той обяви, че има достатъчно техника, за да затвори пътищата в знак на протест срещу неконтролираното влизане на чужденци у нас. Той е дал дума, че няма да търси саморазправа с чужденците, а просто ще ги снима как необезпокоявано се промъкват в чужда държава. Освен това смята да разкрие и как чужденците оцеляват у нас, след като са без документи, работа и храна.

"Към момента искам да огледам как е в района и затова няма да отида сам. С мен са мои приятели, които ме подкрепят", обясни Вълев.

Динко се включи активно в потушаването на бунта в Харманли, като успокояваше хората. Той не участваше в сблъсъците с чужденците, а отишъл там, за да помогне на местните жители. Опасявал се, че българи могат да пострадат, след като стана ясно, че бежанците са запалили българския флаг. По време на двудневните размирици пострадаха най-малко 24 полицаи, 8 от които бяха с опасност за живота. Бежанците започнаха да целят ченгетата с камъни и искаха да напуснат бежанския лагер въпреки поставената им карантина. Жителите на града завардиха лагера и бяха готови за саморазправа. Когато станали неудържими и започнали да негодуват пред сградата, полицията помолила Динко да успокои хората. "Исках да помогна, защото не смятам, че бежанците трябва да се държат по този начин с българите, които са ги прибрали и ги хранят и поят. Хората ме подкрепят и откъдето мина, искат да се снимат с мен. След случая в Харманли стотици ми писаха, че са с мен!", обяви още Динко Вълев.

Появата на Динко в Харманли му осигури среща с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Миналия понеделник двамата са разговаряли на четири очи в нейния кабинет и са обсъдили възможностите за сформиране на граждански отряди. Вълев отдавна зове за подобна инициатива, като дори обеща да плаща на конвоиращите цивилни от собствения си джоб. "Към момента имам най-малко 80 мъже, които със сигурност ще се включат към моя отряд. Става дума просто да не се пускат нелегалните мигранти, а не за гонения и тормоз, както го изкарват. Всички искаме да се чувстваме сигурни в страната си, не е ли така?“, пита риторично Ловеца на мигранти Динко и стяга багажа за Резово.