Шестокласник от благоевградското II ОУ е със счупена ръка след ритник от съученик. Инцидентът се разиграл малко след 9.30 часа сутринта по време на междучасието между втория и третия учебен час. След сблъсък между двама ученици от 6 “а“ клас единият – Д.А., нанася удар с крак по ръката на съученика си К.И. По това време в коридора е имало дежурен учител, който не успява да предотврати удара.
Веднага е извикано медицинското лице на училището и родителите на пострадалото дете, което е транспортирано до МБАЛ -Благоевград за преглед при специалист. Установено е счупване на дясна лакътна става. В училището са извикани и родителите на 12-годишния Д.А. Проведен е разговор с тях и са им показани записите от охранителните камери, на които се вижда инцидентът, съобщава struma.bg.

10 минути след случилото се зам.-директорът на ІІ ОУ Светослав Стоянов, който е временно изпълняващ длъжността, лично е отишъл в Регионалното управление на образованието в Благоевград. За случилото се е информиран началникът на отдел ИОМД Методи Попов и е изготвена докладна записка. Веднага след това последвал разговор с Министерството на образованието, като началникът на РУО Ивайло Златанов е изпратил и доклад до директора на дирекция „Организация и контрол“ в МОН Милка Коджабашиева. На директора на ІІ ОУ ще бъде дадена заповед със задължителни предписания.

Сигнал за инцидента във Второ ОУ е подаден и в полицията, уведомена е и Районна прокуратура – Благоевград.

Вчера пострадалото дете бе на училище, а негови съученици разказаха, че спорът тръгнал заради една шапка. „След часа по физическо единият викаше на другия: „Върни ми шапката”, и после в коридора Митко ритна Крисо“, разказаха шестокласници.
Директорът на ІІ ОУ Христо Манчев сподели, че двете деца са в училището от 1-ви клас, те са приятели и футболисти. Той изрази предположение, че пострадалият ученик, който е вратар, сложил инстинктивно ръката си пред тялото, за да посрещне удара, и така се стигнало до нараняването. „В петък не бях на работа, но веднага ме информираха за случая. Не е имало бой между децата.

Пострадалият ученик не е падал на земята и аз самият останах учуден, че инцидентът е вследствие на един удар с крак, и дори първо се консултирах със съпругата ми, която е лекар“, каза директорът и допълни, че пострадалият ученик веднага е прегледан от медицинското лице на училището. Самият той през цялото време е поддържал връзка с бащата на ударения шестокласник, случаят веднага е докладван в РУО и са проведени разговори с родителите и на двете деца. „За мен ученикът, нанесъл удара, е с виновно поведение и ще бъде наказан.

За тази вечер /б. р. – 04.04/ е свикан извънреден педагогически съвет. Освен това ще проведем и поредица от родителски срещи. На тях ще бъдат обсъждани не само агресията, но и използването на енергийни напитки от децата и вредата от тях“, заяви Хр. Манчев и разясни, че самият той е издал заповед да не бъдат внасяни подобни напитки в училището, но не всички ученици спазват разпоредбите и някои, особено спортуващите, пият такива, без изобщо да си дават сметка за страничните реакции и вредата от тях. На въпрос дали шестокласникът Д.А. е пил енергийна напитка, преди да нанесе ритника, счупил ръката на съученика му, директорът отговори, че не може да знае със сигурност, тъй като не е бил свидетел. „Иначе съм го питал на няколко пъти дали пие такива напитки и той ми е отговарял, че го прави от време на време“, призна Хр. Манчев.