Директорът на Европол Макс-Петер Ратцел ще се срещне с министър Михаил Миков в сградата на МВР в сряда, 18 февруари от 11 часа. Двамата ще обсъдят досегашното и бъдещото сътрудничество между българското вътрешно ведомство и Европол, а също борбата с международната организирана престъпност и тероризма, съобщиха от МВР.
До момента Европол участваше и подпомагаше работата на първия за България съвместен екип за разследване с Германия в областта на борбата с фалшифицирането на единната европейска валута. В резултат на тази съвместна работа беше неутрализирана престъпна група, занимаваща се разпространението на най-висококачествения фалшификат на евробанкнотите, след което регистрираните случаи от този тип значително намаляха. Предстои създаването на такива съвместни екипи още с Испания и Франция, в които българските специалисти ще работят заедно с колегите си от Европол по неутрализирането на печатници за фалшиви евробанкноти.
България участва пълноценно в работата по проектите на Европол и срещу трафика на хора и наркотици, борбата с измамите с разплащателни карти, контрабандата на тютюневи изделия и др.
По време на посещението си у нас Макс-Петер Ратцел ще има срещи и с генералния комисар на МВР Павлин Димитров, както и с вицепремиера, отговарящ за еврофондовете - Меглена Плугчиева. /БЛИЦ