- Инж. Спасов, вярно ли е, че емблематичният ТЕЦ „Република” иска да изостави въглища и да мине на природен газ?

- Разработихме проект през летния период на годината да работим на природен газ. Подадохме подобно инвестиционно намерение. Чакаме решение. Ако ни се даде възможност да го реализираме, ще направим голяма крачка за подобряване на екологията на града ни. Планът ни е да инвестираме над 6 милиона лв собствени средства. Искрено се надявам ходът на пандемията да не попречи на това наше желание, за съжаление икономическата обстановка се влоши много рязко.
 
- А дали е възможно един  ден да се мине изцяло на природен газ?
- Ако се говори за цялостно преминаване на природен газ, това  зависи много от конкретните параметри на „Зелената сделка”, за която много се говори, но все още не е ясно как точно ще се реализира на практика. Направили сме грубо изчисления колко би струвало подобно преминаване  от въглища на газ за ТЕЦ като нашия и сметката е над 10 милиона евро.

Пак казвам не съм убеден, че няма да бъде и по-скъпо. Не знам и в условията на очаквана рецесия, как ще се намерят пари за подобни инвестиции и каква точно ще е държавната политика в отрасъла. Между другото в момента пернишкото парно е най-евтиното в страната и това ни коства не малко усилия.
 

Инж. Любомир Спасов, Снимка: viaranews.com

- Как се отразява кризата на енергетиката като цяло?
- Енергетиката не е нещо, което може да се бутне за месец, но определено понася много тежки удари. В момента много предприятия  продават произведената електроенергия далеч под нейната себестойност. Всеки ден се генерират огромни загуби. Няма икономически субект който да издържи да работи дълго при подобни условия, а енергетиката е стратегически отрасъл, без него няма икономика. Даже бих казал, че без енергетика не може да съществува и една държава.

Без да обиждам ничий бизнес, но една баничарница ще се възстанови по-бързо от един ТЕЦ или АЕЦ. Мога отговорно да твърдя, че въпреки кризата не сме освободили нито един служител, а и всички показаха невероятна дисциплина и желание за работа. При нас в Топлофикацията  дори има силно намаляване на болничните от началото на извънредното положение. Хората искат да се трудят и показват голям хъс.
 
- С какви други проблеми се сблъсквате по време на работа по новите проекти?
- Има си чисто нашенски проблеми. Например бавната скорост, с която се движи процесът по административно одобрение на даден проект. Образно казано, тонове документи отиват от един орган в друг, после в трети, после от третия се връща при първия, а първият се сеща, че иска нещо от втория. Не искам да обвинявам никого, но  работата става изключително тромаво с абсолютно ненужни забавяния. 
 
 
- Одобрявате ли мерките на правителството и Националния оперативен щаб?
- Напълно. Смятам, че бяха адекватни и взети много навреме. Аз съм привърженик на тезата, че всеки трябва да си гледа работа и да говори за неща, в които е професионалист. У нас е пълно с всезнайковци и специалисти по всичко. Аз се доверявам на решенията на професионалистите  от Оперативния щаб.