"Продължаващото повишение на цените на горивата и въглеродните емисии поставя в риск сигурното и надеждно отопление през зимата." заяви инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе". По думите му санкциите срещу Русия и забраната за внос на руски въглища в ЕС ще доведат до рекордно увеличение на цените.

Инж. Желев посочи, че само през последната година са натрупали недовзет приход на стойност близо 10 милиона лева. Той обясни, че причината за натрупаните загуби е била, че осигуряват отопление на цена, която не покрива повишените разходи за горива и въглеродни емисии.

Директорът на "Топлофикация Русе" изрази притеснение относно увеличението на цената на газа, защото за декарбонизацията и постигане на намаление на вредните емисии са инвестирали милиони в преминаването към природен газ. По думите му до няколко месеца „Топлофикация Русе“ ще замести част от въглищата именно с природен газ. Ако цената на природния газ продължи да се повишава, „Топлофикация Русе“ ще продължи да трупа големи загуби.

"Отново ще се стигне до ситуацията от миналия отоплителен сезон, а именно да купуваме гориво на по-висока цена, а да осигуряваме отопление на по-ниска от утвърдената" допълни инж. Севдалин Желев.

Директорът на топлофикационното предприятие заяви, че се надява държавата да помогне на бизнеса.

“Топлофикациите на газ и дружества, като „Топлофикация Русе“, които скоро ще използват природен газ, трябва да получат компенсации при толкова рязко увеличение на цената на използваното гориво. В противен случай предстоят масови фалити. Според мен предвид възможността цената да се увеличи с шокиращите 86 % само за 2 месеца трябва да се преразгледа и размерът на утвърдената регулаторна рамка“ каза инж. Желев.

Директорът бе категоричен, че "Топлофикация Русе" прави всичко възможно да осигури безавариен отоплителен сезон за клиентите. Той посочи, че именно по тази причина в момента извършват профилактика на съоръженията и където е необходимо, извършват ремонти. Обновяват се и отделни участъци от топлопреносната мрежа. По думите му, ако цените на основните горива се увеличат твърде много и помощ от държавата липсва, няма да имат достатъчно средства да покриват ремонтите.

Според инж. Севдалин Желев рекордно високите равнища на цените на природния газ на европейските борсови пазари не дават поводи за оптимизъм през следващите месеци. Директорът на "Топлофикация Русе" цитира проучване на Евростат, според което 37% от живеещите в България са на ръба на бедността. В страната ни делът на гражданите, които не са изпитвали никакви или почти никакви финансови затруднения през последното тримесечие на 2021 г е едва 4,4 на сто.

„А едва след това започна огромната инфлация и фрапиращо покачване на цените на горивата.“ каза инж. Севдалин Желев.