Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен, че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! В този случай разчитайте на „Инспектор „ШОУ”, който с безпогрешния си усет, ще ви ориентира кое е ментето и кое – оригиналът! Сега проследяваме как се отразяват на организма и качеството ни на живот живите организми, чийто геном е променен – или накратко ГМО, повлияни от популярното обществено мнение, пълно с неясноти, страхове, дори митове. Някои от страховете се оказват основателни, разбира се. Прочетете следващите редове, за да разберете повече за онова, с което се храните, а и за да има как да създадете полезен навик за превенция към доказано вредните субстанции в консумираните продукти.
 
„Свидетели сме на биологично замърсяване без еквивалент в цялата история на човечеството. Генетичното замърсяване е нещо коренно различно от химическото, което заради глупостта си допуснахме последните 50 години. Химикалите не се размножават сами. Дори и огромното замърсяване с химикали с времето намалява. Докато при ДНК е точно обратното. ДНК се размножава сама. Това е фаталното. Веднъж пуснато ДНК замърсяване, връщане назад няма”, това твърди Андрю Кимбрел, изпълнителен директор на Центъра за безопасност на храните в САЩ. По данни на Международната служба за агробиотехнологични приложения пък 175,2 милиона хектара генетично модифицирани култури се отглеждат в световен мащаб, като всяка година засетите площи с ГМО се увеличават с 6,3 млн. хектара.
 
Какво са генетично модифицирани организми?
 
Това са организми, в които генетичният материал (ДНК) е бил изменен по начин, който не се среща в природата и не може да се получи чрез естествено кръстосване или размножаване, като изкуствено се вмъква модифициран ген или гени от друг организъм чрез техниките на генетичното инженерство. Тъй като ГМО семената са разработени като „самоопрашващи се”, те нямат нужда от природата и от пчелите, които да го правят вместо тях. Веднъж внедрени в околната среда генно модифицирани организми или получени от взаимодействие с немодифицирани организми, не могат да бъдат извадени обратно. Опрашването на немодифицирани растения с полен от трансгенни, води до генното им замърсяване.
Според някои конспиративни теории, планът е
 
популацията на пчелите да бъде изтрита от лицето на земята
 
Всъщност когато пчелите се опитват да опрашат ГМО растение или цвете, те се отравят и умират. А рязкото намаляване на пчелите е вече установено, а началото му датира от момента, в който започват да се използват ГМО семена.
Естествените семена вече се намират изключително трудно и почти цялата отглеждана продукция е модифицирана. Някои експерти по земеделие дори твърдят, че природните сортове пшеница, царевица, соя и ориз на много места вече са изгубени и
 
целият свят е залят от ГМО
 
„Ако погледнете простия принцип на генетичните модификации, ще видите екологична катастрофа. Няма начин да определим рисковете… Отговорът е просто да забраним ГМО храните”, твърди проф. Хараш Наран, микробиолог и изследовател от Университета в Лийдс. Твърдението му подкрепят още 21 учени по света.

„През 80-те г. стотици хора в Испания умряха от променено масло от рапица. То не е било токсично за плъхове”, пък не спестява и проф. Денис Парк от Университета в Съри и Школата по Биологични науки и бивш британски консултант по безопасността на биотехнологиите. Той предлага мораториум на ГМО. Засегнатите с олио от рапица по това време са близо 20 000 души, от които са умрели около 600, а много голям брой са развили впоследствие хронични заболявания. Смята се, че причината е свързана с пестициди, но според други мнения компаниите съвместно с правителството умело са прикрили истинската причина.
Сходно е и мнението на д-р Джордж Уолд, Нобелов лауреат и професор по биология в Харвард, който пише: „Досега живите организми са еволюирали много бавно, новите форми са се установявали много бавно. Сега цели протеини се внасят за една нощ в нови взаимоотношения. Да се върви по този път не е мъдро и е опасно. Това може да създаде нови болести по растенията и животните, нови източници на рак, нови епидемии.”

Установено е, че при консумация на ГМО и употреба на хербициди, страничните ефекти са свързани с: бъбреци, черен дроб, хепаторенална токсичност, метаболитни нарушения, понижаване на имунитета, нарушения във функциите на органите, алергии, хронична умора, безплодие, онкологични заболявания, генетични увреждания и др.
Съществуват и убедителни доказателства за нарушаване на стабилността на генома на растението при вграждане в него на чужд ген. Всичко това може да доведе до промяна в химичния състав на ГМО и
 
за възникване в него на неочаквани, в това число токсични свойства
 
Негативното въздействие върху здравето може също така да се прояви, поради наличие във вградения фрагмент на ДНК на „технологичен боклук”, включващ и вирусни промотори, предимно 35SH промотор, както и бактериални терминатори.
Учените от цял свят, предупреждаващи през годините за опасността от ГМО, са много, но няма кой да ги чуе, а и финансовите стимули за еврочиновниците и правителствата на отделните държави, разрешаващи отглеждането и консумацията на ГМО, са огромни и значително по-убедителни от науката и здравето на населението.

На 28 октомври 2015 г. Европейският парламент отхвърли с огромно мнозинство предложението
 
държавите членки да могат самостоятелно да забраняват вноса
 
и продажбата на разрешените в ЕС генно модифицирани храни и фуражи на своя територия. Мотивите – това било отстъпление от единния пазар и митническия съюз и противоречало на принципите за свободното движение на стоки.
Към момента в ЕС, както и в България, броят на ГМО, разрешени за консумация като храни или фуражи, е 58. Те включват различни видове царевица, памук, соя, маслодайна рапица и захарно цвекло. Подадени са заявления за още 58 ГМО, за 17 от които ЕОБХ е издал положително становище, а за 1 не е стигнал до определено заключение. Повечето от разрешените ГМО продукти на територията на ЕС са фуражи, използвани за изхранване на селскостопанските животни, но има и много храни, които също съдържат ГМО.
 
_____________________________________________________________________________________________________________

Етикирането е задължително
 
Наистина задължително при откриване на над 0,9 % генетично модифицирана ДНК в продукта. Продукти под тези стойности могат да бъдат отбелязани дори като „био”. Установено е, че десетки храни и добавки, влагани в хранителни продукти в България, съдържат ГМО. Сред тях са царевично брашно (българско производство и внос), пуканки (внос), соево брашно (внос), колбаси (със съставки от ГМ соеви зърна, българско производство), соеви изолати и гранулати (внос). Списъкът продължава с доматено пюре и кетчуп, витамини, шоколади, какао, разтворими супи, глюкозен сироп, различни сладкарски изделия, царевица, жито, ориз, олио, майонеза, консервирани храни и др.
ГМО в продуктите, продавани в България, е открито още през 2004 г. А например в Русия върви процес по забраняването на ГМО, като се предвижда до 20 години затвор за вносители и производители на ГМО продукция, като мерките приравняват вноса и производството на ГМО до ниво на тероризъм.

  
Подготви: Анелия ПОПОВА, в. "ШОУ"

ОЩЕ ПРОВЕРКИ НА "ИНСПЕКТОР "ШОУ" ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА НАРОДНОТО ИЗДАНИЕ, КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА