Днес отбелязваме Деня на Свети Архангел Михаил - Архистратег на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.
Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, на светлината, на справедливостта и се изобразява в църковната иконография с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

В народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На него се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница - една от четирите задушници през годината.

На празника във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави водосвет за здраве. На Архангеловден българите правят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян.
Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани "Рангелов" или "Господьов хляб", "Боговица", "Света Петка", "Рангелово блюдо".
Днес имен ден имат Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна.

Денят е и официален празник и на българската полиция. На този ден се почита паметта на служителите на реда, загинали при изпълнание на професионалния си дълг. /БЛИЦ