Общонационалният земеделски протест, който започва днес, ще блокира гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София. Организаторите посочват, че демонстрациите ще са с цел спасяване на българското земеделие. 

Инициативният комитет от сектора, съставен от 24 организации, формулира следните искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента:

Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.   

Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.  

Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед. 

Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. 

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

Ключовите точки, които ще бъдат блокирани пък, са повече от 40. Сред тях са Петолъчката, кръговото на Ахелой, детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав-мост, началото на автомагистрала "Хемус" (посока Варна-София), Видин-мост, ГКП "Калотина". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук