"Отпадането на забраната за внос на украинско зърно има икономически ползи за цялата страна. Внасянето на по-евтина суровина намалява цените и засилва пазарната конкуренция. Големите производители и търговци свикнаха, когато има печалби, те да са за тях, а когато има загуби, те да са за сметка на държавата". 

Това каза пред БНР Искрен Арабаджиев, депутат от ПП - ДБ, кандидат за кмет на Ловеч. 

И подчерта, че икономическата логика е да има пазарна икономика и определи като невалидни аргументите на сектора за липса на подкрепа, при положение че има данни за над 2 млрд. лева като субсидия в сектор "Земеделие". 

"Искаме българските производители и потребители да имат по-ниски цени, да има пазарна икономика в държавата 30 години след началото на Прехода". 

Арабаджиев посочи още, че България произвежда пет пъти повече зърно, отколкото потребява и голяма част се изнася, затова трябва подпомагането в сектора да се промени - да не е на база на площ, а на продукция, "за да можем да сме свидетели на производство на зеленчуци и плодове, не само на зърно". 

Според него шансовете за победа на коалицията ПП - ДБ на местните избори са големи

"Ние бяхме първата политическа сила, която обяви кандидатурата си за кмет на община Ловеч. Искаме хората да могат от по-рано да се срещнат с мен, да разговаряме. Това е нормален начин, по който трябва да се прави политика". 

По думите му оценката за работата на правителството е добра, а доверието сред международните партньори е голямо. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук