До края на месец април ще започне строителството на типовите къщи, които Камарата на строителите предложиха на пострадалите жители на Хитрино. Проектите на новите домове са съгласувани с хората. Направени са и количествено-стойностните сметки, съобщава БНТ.
Три месеца след трагичния инцидент Маргарита Жекова живее във фургон - точно срещу разрушената от взрива къща. Превърнала е малкото пространство в уютен дом.
 
„Малко трудно, но се свиква, все пак не си на друго място. Тесничко е, но в края на краищата си приютен”, казва тя.
 
Тя вече знае как ще изглежда новата й къща, в която ще подрежда отново живота си. Доволна е, че ще продължи.
 
Трагедията не е сломила оптимистичния й дух. „Аз, доколкото знам, на калкан ще бъдат, дано да бъдат същите, които показват”, посочва Жекова.
 
„Проектите са показани на хората. Те ги приемат като квадратура и фасада и се надявам в рамките на месец и половина, това като дейност, строителството на къщи от страна на строителната камара да започне”, обяснява Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино.
 
В началото на април ще започне изграждането на първите 6 от 11 напълно разрушени къщи в Хитрино.
 
Строителството ще се извършва безвъзмездно от фирми, които членуват в Камарата на строителите в България. Всеки от проектите е на стойност между 120 000 и 140 000 лв. Преди броени дни приключи обследването на 47 засегнати жилищни сгради, което също е изцяло финансирано от Камарата.
 
„Проектите са на ход, голяма част от тях са готови и на базата на тях са направени количествено-стойностните сметки, разбира се. Те ще отговарят максимално на нуждите на хората и ще се доближават до това, което са имали преди това”, заявява Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България.
 
Зимните месеци за общинската администрация в Хитрино бяха трудни, но сега са доволни, че са подготвили голяма част от проектите за ремонта на разрушената инфраструктура.
 
„Понеже са много проектите и излизат проблеми документни, с преминавания, с отчуждавания, със собствености. Не можахме да успеем с някои проекти. Поискахме удължение на приема, което стана”, обяснява кметът на Хитрино.
 
Пролетта ще бъде строителна в Хитрино, защото започват и частичните ремонти на по-леко пострадалите от взрива домове.