Дупнишките бизнесмени Ангел Христов-Геле и Пламен Галев - Братя Галеви, са дарили над 30 000 лева на църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ в Дупница, докато Интерпол ги издирва с червена бюлетина.

Това разкрил отец Георги Паликарски, цитиран от "Телеграф". Парите са носени на части в църквата от различни хора, банкнотите били в плик.

Основната сума е получена преди около 4 години, като с нея са закупени 6 полилея за храма, обясни отец Паликарски.

Погребение

„Ако всички даряваха като Галеви, църквите щяха да светят като коледна елха. Направили са дарения за 17 животоспасяващи операции само на деца.

Само за едната са дали 250 000 лева. Купиха и модерен апарат за онкоболницата в София“, допълни още наместникът на Дупнишката духовна околия. Аутопсията на тялото на Ангел Христов е приключила със заключение, че е починал вследствие на остро разстройство на коронарното кръвообращение, вследствие на което е получил инфаркт.

От държавното обвинение потвърдиха за „Телеграф“, че тялото на Геле ще бъде освободено във вторник от Съдебна медицина в София. Очаква се и същия ден той да бъде положен във вече изкопания му гроб до църквата „Свети Никола“. Опелото ще бъде в църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“, но до редакционното приключване на броя не беше насрочен час.

Проверки

От МВР и прокуратурата имат разминавания по отношение къде е починал Ангел Христов, както и каква точно лична карта е използвана, за да се допусне погребението му. По непотвърдена информация картата е била изтекла през 2018 г., но от погребалната агенция твърдят, че е напълно редовна. От частната болница "Св. Иван Рилски 2003" в Дупница отричат Геле да е издъхнал при тях.

Официално съобщение на МВР пък посочва, че издирваният от Интерпол мъж е починал в дома си. Това потвърди и отец Паликарски, който дори обясни, че е станало в ръцете на жена му. Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че има противоречиви данни, които трябва да се изяснят.

„Длъжностно лице от община Дупница е издало акта за смъртта. Кой е констатирал смъртта в момента аз не знам. Но се извършва пълно разследване. Проверяват се всички обстоятелства около смъртта му и обявяването й”, подчерта той.

По информация на изданието смъртта е констатирана от д-р Васил Бачев, гастроентеролог, който работи в частната болница в Дупница. След което веднага е взето с катафалка, а междувременно сутринта в неделя е окомплектован и смъртният акт в общината. Според Демерджиев Геле можело да е влязъл през Гърция, без да е проверяван, защото имало такава практика, когато пунктовете са натоварени.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук