Ангел Христов е починал в България. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Проверяват се всички обстоятелства за настъпването на смъртта и издаването на смъртния акт.

"Възможно е да има периоди, в които не се проверяват документи на границата. На българо-гръцката граница е възможно да има такива моменти.

Не вярвам, че ако Ангел Христов е влязъл през една от границите от европейските страни, е разчитал, че ще има такъв момент. Най-вероятно е влязъл с документ под чужда самоличност.

Другият начин е през зелена граница, както всеки ден влизат стотици бежанци", коментира адвокат Людмил Рангелов.

"Възможно е това да не е първото завръщане, възможно е да не се случило предния ден. Малко вероятно е да е влязъл в България и да е получил инфаркт, все пак възрастта му не предполага такова лошо здравословно състояние.

За по-голямата част от населението в Дупница братя Галеви са благодетели, а не престъпници", посочи още той.

Криминалният журналист Борис Митов е на мнение, че МВР не изглежда адекватно, когато признава, че дори не знае дали е влязъл жив и откъде е влязъл. 

"Обикновено не хващаме тези, които ги издирваме с червена бюлетина в България. Може да не е влизал за първи път, може да е влязъл отдавна и да е в Ресилово от доста време. В Дупница отдавна се говори, че братя Галеви честичко се виждат там", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Митов има тотално информационно затъмнение, а МВР нищо не успява да разсее до момента. МВР съвсем не се справя със задълженията си, отбеляза журналистът.

"Ангел Христов се появи, изчезна Петьо Еврото. Можем ли да очакваме той някога да бъде установен от службите? Очевидно за всички е, че службите имат проблеми", добави Митов.

"Спекулациите къде и как е починал не са най-важни. Най-важно как това осъдено лице пребивава в страната, дали въобще е напускал страната, и как нашите служби контролират лица от сериозния криминален контингент.

Лансира се теза, че Ангел Христов и Пламен Галев сътрудничат на американската агенция за борба с наркотиците. Ако това е така, престоят им в Интерпол на издирвани с червена бюлетина е бил само формален.

Нашите служби научават за определени операции на чужди служби едва след тяхната реализация. Външните служби нямат доверие на нашите", заяви адв. Рангелов.

"Кризата у нас – политическа и икономическа, започна да рефлектира и в отношенията в криминалните среди", това каза пък бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев по повод загадъчната поява в България на единия от Братя Галеви – Ангел Христов.

"Стотици хора влизат и излизат от страната всеки ден. Какъв е проблемът за тези хора, които познават службите, да влязат и да излязат", отбеляза Стойчев, цитиран от bTV.

"Министърът на вътрешните работи можеше да изиска информация за миналото на тези хора. Тези хора, когато са изведени от службите, са изграждани нива за реализация в МВР", заяви той.

По думите му, когато се внедряват агенти под прикритие, обикновено се работи с престъпници, на които може да се оказва влияние.

"Прави се по два начина – убеждаване и принуждаване. Ако тези хора са извадени от службите, за това трябва да отговаря съответният ръководител", посочи бившият директор на ЦСБОП.

"Ако тези хора са били използвани под прикритие или за внедряване, какво се случва с останалия жив – Пламен? Кой ще го защити? Сега чуждите служби ще го издирват", посочи още Тихомир Стойчев.

"В България няма никакво усъвършенстване на законите и никакво възмездие. Много хора излязоха чисти като сълза поради давност", каза Тихомир Стойчев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук