Нивата на водите във всички реки у нас са по-ниски заради сухото време това лято. Информацията е на хидролозите, според които по-малките реки на много места са почти пресъхнали в горните си течения. Според доклад на ООН се очаква половин България да бъде засегната от сериозни засушавания през следващите години, предава БНТ.

Това лято е сравнително сухо, казват метеоролозите. Крайната преценка ще е ясна след като свършат летните месеци.

"В България подобно на голяма част от Централна и Западна Европа има сериозни индикации за суша. През изминалия юли в по-голямата част от страната валежите са били под средна норма за месеца, изчислена за последните 10 години.

Най-големи засушавания има в цялата Дунавска равнина, в по-голямата част от Горнотракийската низина и особено в централните части на Източна България.

През юли в тези райони валежите са били най-малко и са достигнали едва 20 на сто от валежната норма за месеца.", казва доц. Христо Червенков от секция "Климатология"- НИМХ.

Близо половината страни от Евросъюза страдат от суша, която затруднява селското стопанство, производството на енергия и водоснабдяването, сочат данни на изследователския център на Европейската комисия.

А прогнозата на международните експерти е, че глобалното затопляне и измененията в климата през следващите години ще доведат до все по - интензивни и по-продължителни засушавания.

Според доклад на ООН през следващите години България ще е сред най-засегнатите от засушавания страни в света.

Ако се допусне влошаване на климата в по-дългосрочен план, експертите предупреждават, че сушата ще засегне повече хора отколкото която и да е пандемия. С други думи, тя ще се превърне в следваща пандемия като, за съжаление, за нея няма да има ваксина, която да я излекува.

Според доклада заради задаващата се суша все по-голяма част от хората ще живеят в стрес, тъй като в определени периоди търсенето на вода далеч ще надвишава предлагането.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук