Явно наглостта на бившите агенти на ДС, какъвто е и Емилиян Гебрев, не знае граници. Когато обаче тази вродена безпардонност е подплатена и със стотици милиони, заработени от търговия с оръжие, осигурено телевизионно време в бТВ и медиен комфорт в сайтовете на подсъдимия му ортак Цветан Василев, нещата съвсем излизат от контрол.
 

Ченгетата от ДС Емилиян Гебрев и Огнян Стефанов не спират с манипулациите


Всъщност действията на Гебрев от последните месеци ясно разкриват цялата порочна схема, по която беше разпарчатосана държавата ни в годините на Преход – чрез назначени като него „бизнесмени“ с бели якички.

Които 30 години не се спряха да ограбват построеното от народа, а после с купените от тях медийни глашатаи да промиват общественото съзнание, представяйки се за честни и почтени „инвеститори“ и „работодатели“.

С една елементарна цел - извършените от тях закононарушения да бъдат оправдани, а който си позволи да им потърси отговорност или да разкрива в публикации престъпленията им – да бъде нарочен и демонизиран.

Жалкото е, че държавата и досега не намира сили да се опълчи както подобава на хора като Гебрев, което разбира се допълнително го стимулира да продължава да я разиграва.

Примерът с „Дунарит“ и ролята на Гебрев в този случай е толкова емблематичен, че сигурно ще се изучава в учебниците.

Как се краде голям завод за боеприпаси във време, в което този бизнес е от съществено значение за националната ни сигурност и то се краде от човек, който е обвинен за тежки престъпления от прокуратурата и намиращ се в колаборация с най-големия измамник в новата ни история – Цветан Василев, подсъдим за фалита на КТБ.

От 2016г., вече четири години, Гебрев е пионката на Василев и се представя пред обществото за собственик на предприятието. Помним, че преди това, по времето, когато Цветан Василев подари предприятия за 1 милиард евро (между тях и „Дунарит“) на приближения на Кремъл олигарх Малофеев, подобна роля играеха и Пиер Луврие, а после и руснака Дмитрий Косарев.

Сега Гебрев кима достолепно по телевизията и размахва бели листове, че бил „притежател“ на акциите на „Дунарит“, но всъщност никой не е виждал тези негови документи за собственост и никой не знае какво пише в тях.

По важното – Гебрев бяга като дявол от тамян от това да ги представи в Търговския регистър или пък в съда, които именно институции трябва да го признаят за такъв. Вместо това беловласият аферист направи десетки опити да бъде вписан като собственик на „Дунарит“, но когато Агенцията по вписванията или съда му поискат книгата на акционерите в дружеството или временните удостоверения за акциите, с джирата върху тях - за да се проследи как Василев му е прехвърлил тази „собственост“, следва мълчание и разбира се не им дава нищо.

Питате се защо Гебрев няма как да е собственик? Много просто – акциите в „Дунарит“ отдавна, още през 2015г., са запорирани от държавата в лицето на КПОКНПИ и НАП и е невъзможно нито Гебрев, нито който и са било друг „бизнесмен“, да ги придобие. Това освен незаконно, би било и престъпно.

Ситуацията обаче е още по-странна и съвсем достойна за схемите на бившите ченгета от ДС. След като много добре знае, че не може да докаже „собственост“, още през 2016г. Гебрев се опита  да увеличи капитала на „Дунарит“, от 8 на 68 милиона лева.

С цел да бъде заобиколен запора на държавата върху акциите. Удобно, нали? Тя да остане с претенции само върху 10 % от тези акции, а фирмата му „Емко“ необезпокоявано да си присвои останалите 90 %, чисти от всякакви запори.

Това всъщност е и „законното“ действие на Гебрев – да излъже за пореден път държавата. Само че именно тук схемата му отново катастрофира, защото за да стане факт това увеличение на капитала, трябва разрешение на Комисията за защита на конкуренцията.

А такова разрешение не само че няма, ами има и изрична забрана от април 2019г. фирмата на Гебрев „Емко“ да запише акции в „Дунарит“. Това е и елементарната причина от месеци насам Гебрев да атакува Агенцията по вписванията, чрез сайта „Фрогнюз“ на друг агент на ДС – Огнян Стефанов, с безумната мантра, че уж държавният орган не изпълнявал съдебни решения и вършел престъпления, отказвайки да впише увеличението на капитала.

Разбира се, във войната си с институциите Гебрев не знае граници, защото не се посвени да използва дори собственото си отравяне през 2015г., твърдейки, че и то било свързано с претенциите му на „инвеститор“ в „Дунарит“. 

Макар много добре да знае, че между двете няма как да има връзка  - през 2015г. в „Дунарит“ се разпореждаше Луврие, а едва след неговото излизане и това на Косарев, чак през 2016г. Гебрев стана „лице“ на Цветан Василев. (Наскоро журналист от сайта Belingcat също изобличи манипулациите на Гебрев).

Така или иначе, от началото на 2020г. Гебрев сътвори нова схема, този път с участието на съдии от Русенския окръжен съд. От там в Търговския регистър постъпи писмо (не „окончателно“ съдебно решение, както манипулира днес „Фрогнюз“ на Огнян Стефанов, а обикновено писмо от съдия, който умишлено не си е написал дори името), чрез което писмо на практика се иска Агенцията по вписванията да впише увеличението на капитала.

Вярно е, че към писмото са приложени две други съдебни решения, но те не са на съда Русе, а на софийски съдилища. По-важното обаче е, че тези съдебни решения нито са „окончателни“ - за да бъде вписано увеличението, нито изобщо могат да постъпят по този начин в Търговския регистър.

И съвсем логично, Агенцията по вписванията за пореден път е отрязала мераците на Гебрев, позовавайки се на забраната на Комисията за защита на конкуренцията.

Веднага след този отказ в регистъра е постъпил и съдебен акт, само че на друг съдия от Русе – Палма Тараланска, в който изрично се заявява, че подобно увеличение на капитала е незаконно и няма как да бъде вписано.

 


Съдът в Русе вече е изразил становище, че увеличението на капитала не „Дунарит“ не може да бъде вписано в Търговския регистър.

Тъй като обаче Гебрев вече е обжалвал отказа на Агенцията по вписванията пред Русенски окръжен съд, сега схемаджията се надява делото да бъде решено в обратния смисъл и магистрат от този съд да погази закона, да преодолее забраната на Комисията за защита на конкуренцията и да го признае за „собственик“. А съмнението е, че щом цялата процедура пред 2 седмици е задвижена именно от съда в Русе, то там Гебрев е намерил и съответната „подкрепа“.

Всъщност похватите на оръжейника вече могат да се предвидят – сайтът на приятеля му Огнян Стефанов е слабо читаем, затова като нищо още утре Гебрев ще цъфне и в най-гледаното време по бТВ и сълзливо ще се жалва как държавата му пречи, докато той, искреният и чист „бизнесмен“ прави всичко по закон.

Но няма да обели дума нито за забраната на Комисията за защита на конкуренцията, нито за практиката на съда в Русе, забраняваща увеличението на капитала. Само тайно ще се надява схемата му да проработи и за пореден път да излъже и съда и държавата.