Доброволци от Марково помогнаха на Ева и Павел Павлови да възстановят част от изпепеления си дом и да се завърнат в селото с трите си деца. С доброволчески труд те разчистили заедно със семейството опожарените мебели и останки от сградата, пише "Марица".


Монтирали дограма, боядисали две стаи в част от оцелялата къща, изградили и стълбище. В двете обновени стаички семейството вече има спалня и гардероб, подарени им от съселяни. В момента семейството се нуждае от легла за близнаците, както и шкафове, за да спретне малка кухничка. 

В момента фамилията се е приютила временно при роднини в Пловдив и се надява скоро да се завърне отново в дома си в Марково, разказаха жители на селото. Преди дни първи на помощ на Павлови се притекли шестима души от селото, техни приятели и доброволци. Те помогнали в разчистването, както и в ремонта на две от стаите.  

Фамилията остана без покрив на 5 януари, след като пожар унищожи цялата им покъщнина. Огънят лумнал в къщата по обяд. Пламъците обхванаха цялата постройка на младото семейство за много кратко време. По чист късмет по това време в дома им не е имало хора. 

Всичко започнало, когато младите се обадили на бабата, която живеела в съседната къща, да отиде у тях и да запали печката. Възрастната жена това и направила, след което се прибрала в своята къща. След около 15 минути тя видяла огньовете и се обадила на 112. На мястото отишли две пожарни, които успели да спасят съседните къщи от поражения, тъй като пламъците вече се били пренесли и върху къщата на бабата. Съседи успели да извадят пенсионерката през прозореца и така да я спасят. Пожарът унищожил напълно къщата на Павлови, както покрива и част от втория етаж на съседната къща в двора им, където живеела възрастната жена. 

Часове след гасителната акция кметът на Марково Пламен Кабаков организира благотворителна акция за възстановяване на къщата на пострадалите. Тъй като пожарът погълна цялата им покъщнина, остави децата без дрехи и учебни пособия, първоначално бе обявена кампания за набирането на дрехи. На зова за помощ откликнаха десетки хора както от селото, така и от съседните населени места. За кратко бяха осигурени дрехи, дори и парични средства за възстановяването на къщата. Сред дарителите беше и майка, която даде парите от майчинството си за месеца в помощ на пострадалото семейство. Така за четири дни бяха събрани около 2500 лева.

Готови да помогнат на семейството от Марково са от инициативния комитет, който бе създаден в помощ на други две семейства от Коматево, които също останаха без дом след пожар по Нова година, научи "Марица". Нещастието застигна семейство Тодорови и семейство Барганови в първото утро от новата година.

Двете фамилии обитаваха по две стаички с обща площ 50 кв. м в стара къща в кв. „Коматево” близо до местното школо. След случилото се коматевци се организираха сами и подеха акция в помощ на съседите. Ентусиастите поставиха кутии за набиране на средства в кварталната книжарница, магазинчета. А шестима души обикаляха фирми от врата на врата да молят за отстъпки на строителни материали, за да се поправи изгорялата къща.

Днес Инициативният комитет е готов да помогне и на семейството от Марково, обясни кметът на селото Пламен Кабаков. Те предложили да осъществява връзка на семейството с фирми, които биха им осигурили по-евтини материали за възстановяване на къщата.