Локдаун или допускане до местата със зелен сертификат - какъвто и вариант да се приеме, все е лошо. Това заяви за Нова тв Томислав Дончев от ГЕРБ. 

Той уточни, че зелените сертификати при 20% ваксинирано население е мярка, която или ще се спазва лицемерно, или няма да се спазва въобще. Дончев заяви, че е трябвало да се ползват последните 4-5 месеца за по-ефективен напредък по отношение на ваксинацията.

"Преди 10-11 месеца проблемът бе недостатъчните ваксини, сега има достатъчно. Не искам да влизам в евтини спекулации, но създаването на доверие към ваксините е отговорност на всички. Личният пример е от огромно значение. Изпусна се възможността. Сега което и да е от двете решения да се приеме, все е лошо", добави депутатът от ГЕРБ.

"Гледах по Нова тв да питат мъж от един град ще се ваксинира ли, а той казва: "Не, защото хората умират". Аз в рамките на тази година преболедувах ковид и съм с 2 дози. Когато има необходимост и от трета доза, не се притеснявам да го направя публично, както го направих и първия път", уточни той.

"Опазил ме Бог да твърдя че сме безгрешни, особено като управляваме стихия, с която се сблъскваме за първи път. Винаги се допускат грешки", добави Дончев.

По думите му има пазарни спекулации при търговията с тока.

"То е ясно, че, като един се храни добре, всички гладуват. Ако знаех кой е и можех да го докажа, щях да говоря с имена. Може да се направят няколко неща. Когато има криза, свързана с търсене и недостатъчно предлагане, всички, учили икономика, знаят, че основното правило е да предложиш повече", добави депутатът.

"Всички тецове, водно-електричски централи би трябва да работят с пълна мощност, което би натиснало цената надолу. За мен е иронично 3 месеца след началото на кризата да сме в режим на свободна дискусия и даване на идеи. Отдавна трябваше да взимаме решения. Няма едно решение", каза той.

По думите му е възможно ГЕРБ да управлява след изборите, но с много ниска вероятност.

"Труден отговор е да кажем с кого. Обичайно в годината назад сте ме питали много пъти. Все пак обаче има форми на политическо взаимодействие, които не биха били приети от хората, които ни подкрепят", добави Дончев.