"Когато в началото на 2021 година обявихме публично, че ще се кандидатираме за втори мандат,  в нито един момент не сме се обръщали към политически партии за подкрепа".
 
Това заяви изненадващо вицепрезидентът и кандидат за следващ мандат Илияна Йотова в интервю за предаването „Неделя 150“ по програма "Хоризонт" на БНР.

Думите й означават, че Радев/ Йотова не са искали подкрепа и от БСП, което е нов момент в тяхната кампания.
 
„Отдавна съм се отказала да коментирам г-н Борисов. Той е един политически партиен лидер, който си защитава онова, което е правил 10 години, заради което хората излязоха на площадите на протеста. Той се готви за парламентарна кампания, но ако толкова искаше да спори с президента Радев, питам се защо не излезе срещу него, защо се скри, защо се изплаши.

Защо каза в едно интервю, че ако той излезе, ще разедини хората. Той призна, той е разединител. Той не може повече да претендира да бъде онази политическа фигура, която да води българското общество в някаква посока. Не желая повече да го коментирам. Нямам представа на какви точно икономически и финансови планове се позовава, когато говори стряскащи цифри, но е достатъчен коментар, както едни негови съпартийци казаха:

„Той така си говори, не му обръщайте внимание“. Не сме го казали ние. Казаха го хора от неговата бивша парламентарна група, конкретно г-жа Сачева. Не желая повече да коментираме в тази посока“, посочи Йотова. 

„Ние искаме да знаем как ще върви България оттук нататък. Този План за възстановяване ще бъде депозиран в ЕК съвсем скоро, но оттук нататък предстои как ще работим със средствата, които ще дохйдат от ЕС. Хайде да прекъснем тази тенденция, която толкова години насаждаше ГЕРБ, за която г-н Борисов винаги говори за това да усвояваме едни средства. Да, той така е свикнал – да усвоява.

Само че ние искаме от този план новия проект за България и благодарение на него не просто да хленчим, че сме най-бедни, а да възстановим нашата икономика и средствата да бъдат насочени в правилната посока. Този план трябваше да бъде приет по това време преди една година, но тогава Томислав Дончев не посмя да го депозира.

Те го скриха и от Народното събрание, защото вътре много ясно прозираха лобистките мрежи и лобистките идеи. В първия вариант на този план той не беше визия за това как да изглежда България след една – две – три – пет или десет години, а беше един зов за помощ.

Начинът, по който г-н Дончев беше изработил този план, е най-чудесната картина на наистина много тежката ситуация, в която е държавата ни благодарение на тяхното повече от 10 години управление.

Каквото и да говорят оттук нататък, както и да обиждат президента, това е факт. Благодарение на г-н Пеканов този план беше преработен. Има две невралгични точни, по които се надявам да намерим в близките дни достатъчно добри планове по тях, които ще представим пред ЕК. Това са точките за върховенството на закона и за бъдещето на Мариците и проблемите с емисиите“, заяви тя
 
Не е причината в президента, че има толкова дълъг служебен кабинет, което е прецедент за българската история, добави Илияна Йотова.
 
„Ние бяхме най-големите радетели за това да има стабилно правителство. Ако беше съставено такова, на нас сега щеше да ни е много по-лесно, защото най-малкото отговорността щеше да е в друга посока. Така или иначе президентът Радев пое тази тежка функция и създаде един кабинет, който е успешен.

Формулата на съставяне на този кабинет е много проста. Когато имаме ясни и конкретни задачи, приоритети и знаем какво да правим, но не с обещания някъде в бъдещето, а конкретно да се решават днешните проблеми на хората, в този кабинет тогава могат да влязат министри с най-различни политически възгледи. В името на тези краткосрочни резултати, да направят така, че да ги постигат“, каза още Йотова. 

„Служебният кабинет актуализира държавния бюджет въпреки липсата на мнозинство в Народното събрание. В тази галопираща инфлация в целия свят, успяват да задържат достатъчно ниски нива, защото знаем, че сме най-бедната страна. Това ни беше завещано от предишното управление на ГЕРБ. Не има е леко, но диалогът в този кабинет и ясните приоритети ги правят силни. Оказа се, че те са добри професионалисти, експерти и много силни хора“, посочи тя. 

Разликата между нас и останалите кандидат-президентски двойки е, че ние не обещаваме, а продължаваме, обяви Илияна Йотова.
 
„Не приемам състезание с един кон. Всички кандидат-президентски двойки заслужават уважение, защото когато излязат с лицата си пред българските избиратели и поемат отговорност, за мен това е голяма стъпка и аз го оценявам.

Тази кампания ще бъде истинско състезание и нека хората изберат по-добрите. Лошото е, че парламентарните избори остават някак по-назад, но ще видим. Кампанията още не е започнала. 

Още през януари месец ние с г-н Румен Радев обявихме, че ще се кандидатираме за втори мандати и след това Инициативният комитет застана зад нас“, заяви Йотова. 

„Цялото преимущество на нашата кампания е, че когато в началото на 2021 г. обявихме публично, че ще се кандидатираме за втори мандат, в нито един момент не сме се обръщали към политически партии. Нашето решение беше да не ставаме залог в ръцете на политически партии и да не се превръщат президентските избори в разменна монета в игрите на партиите.

Ние искаме и търсим подкрепата на всички български граждани, независимо дали имат някаква политическа принадлежност. Зад нас после застанаха много партии и ние им благодарим. Ние искаме да продължим с българските граждани, както го правихме през всичките 4 години", категорична е тя. 

„Хората, които застанаха в нашия Инициативен комитет през 2016 г. за първия ни мандат, се оказва, че близо 5 години по-късно те са още по-мотивирани да ни подкрепят. Това е много голяма оценка. Искрено благодаря на хората, които ни подкрепиха, защото го направиха безкористно, защото харесват нашата работа и свързват надеждите си с нас“, заяви Йотова. 

„Разликата между нас и останалите кандидат-президентски двойки, които са обявени, а днес чакаме и още една, е, че ние не обещаваме, а продължаваме. Пред очите на българските избиратели са всичките повече от 4 години. Всяка наша постъпка и действие можеше да бъде оценявано и беше оценявано от тях.

От самото начало нашият подход към интересите на гражданите, начинът, по който ние се превърнахме в говорители на тези интереси, е това, което обещавахме и изпълнихме“, допълни Йотова. 

Около 20 октомври се очаква нова Среща на върха на държавите членки по въпросите за цените на електроенергията, съобщи Илияна Йотова. 

„Толкова години минаха от приемането ни в ЕС, но ние продължаваме да бъдем под два много тежки мониторинга на ЕК. Другото са Мариците, с които ние закъсняхме. Когато другите държави поискаха дерогация от ЕК, защото не можеха изведнъж да си затворят централите, България трябваше да бъде част от това лоби и да се включи по-активно”.