"Според доц. Ангел Кунчев има нарастване на случаите с коронавирус, но натискът върху болниците е слаб. Не бих казал, че има нещо супер неочаквано от това, което се случва с ковид, защото всички бяхме наясно, че при тия постоянни промени възникват и нови варианти.

Ще се намери някой, който притежава качества, тъй като лесно се разпространява и обхваща много хора едновременно", каза доц. Кунчев в сутрешния блок на Нова ТВ.

"Очевидно това са тези подварианти на Омикрон, които сега срещаме, ще излизат все нови и нови такива.

По-важното за нас е, че има значително увеличение на болестта. Ако погледнете и така сред вашите близки и познати, ще видите, че малко хора имат признаци, натискът върху болници все още е слаб.

Лекуват се близо 300 души към днешна дата сега. Спомнете си какво беше във върха преди две години, когато бяха 8000 и не стигаха леглата", допълни доц. Кунчев.

"Аз не мисля, че ще стигнем до тези драматични цифри, които имахме тогава, защото това, което още преди години казахме, че най-вероятно той ще тръгне по пътя да стане като един нормален респираторен вирус. Като грип започва, лесно се разпространява, но няма чак такава нужда от болнично лечение, пък още по-малко от интензивно лечение, тъй като имаме само 20 души в интензивните отделения, повечето са възрастни хора с усложнения на придружаващи болести", добави той.

Според Кунчев случаите ще се разраснат през октомври и пикът на коронавируса ще стигне някъде в края на ноември или през декември, а после ще спадне.

"Ваксини за новите щамове имало", обясни той. И препоръча поставянето им.

В повечето случаи вирусът минавал леко, но при 10-15% от заболелите все пак се налагало болнично лечение.

Основните симптоми са силно главоболие, температура, която може и да не е в много висока, но да се задържи 3-4 дни, затруднения в дишането, болки в гърдите и силна отпадналост.

При варианта "Пирола" около 20-30% от заразените имат проблеми с очите, подобни на конюнктивит.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук