Щамът на COVID-19 - “Омикрон” доминира у нас, като се очаква към него да се добави и силно мутиралият нов вариант “Пирола”, който набира скорост в 17 държави, включително при съседите в Гърция. Случаите на коронавирус в последните 2 седмици вървят стремглаво нагоре, но следваща ковид вълна може да има през ноември, прогнозираха вирусолози и лекари, цитирани от "Труд".

Те побързаха да напомнят, че няма нищо необичайно и сегашните варианти на коронавируса протичали по-леко от първоначалните - като обикновен грип, а ако сме изкарали вече инфекцията, се очаква да имаме известен имунитет.

“Всичко у нас е “Омикрон”. Откакто се появи той, напълно замени и измести останалите циркулиращи. Той самият се разпадна на стотици подварианти. Най-много са тези с ХВВ, линията се появи през септември 2022. Сега доминира през цялата 2023 година. С изключение на “Пирола” - тя е ВА.2.86”, обясни вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Нели Корсун пред “Труд news”.

Тя уточни, че случаите на “Пирола” засега са спорадични, но се той се разпространява в 17 държави и след като се доказва все по-широко в други страни, рано или късно ще дойде и в България.

Макар и с различни мутации, симптомите на коронавирусната инфекция остават типични - повишена температура, кашлица, болки в гърлото, последните варианти са свързани с възпаление на очите - конюнктивит.

Специалистите съветват да си направи антигенен тест, ако имаме симптоми, но ако той се окаже негативен, да го повторим след няколко дни, особено ако оплакванията ни са се задълбочили.

На този фон у нас днес започва поредната акция за ваксиниране срещу COVID. За есента ще имаме общо 1,3 млн. дози от новата, адаптираната към доминиращите в момента подварианти на вируса ваксина на Pfizer/Biontech - Comirnaty. Повече от половината вече са у нас, но здравните власти по места отбелязват вял интерес.

Три дози за децата под 5 г., които не са преболедували

Бодват ни с новата на Pfizer/BioNTech

Имаме 80 000 дози от планираните 1,3 милиона

У нас налични са 80 640 дози от новата адаптирана към подвариантите на “Омикрон” ваксина на Pfizer/BioNTech. Очаква се тази есен да получим общо 1,3 млн. дози.

Прилагането им започва от днес - 27 септември, при джипитата и РЗИ. Ваксините са предназначени за лица над 12 години.

Планирана е и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на “Бул Био - НЦЗПБ” ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ, обясниха от здравното министерство.

Ваксината е за лица от 6-месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

Проф. Тодор Кантарджиев: Ако си карал новите варианти, си защитен

Наблюдава се увеличение на случаите на COVID-19 в София 5-6 пъти, но тъй като антигенните тестове в началото на инфекцията дават 50% фалшиви резултати, данните не са точни.

Ето защо е важно при наличие на симптоми да се направи второ изследване. Това обясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Нищо драматично, нищо страшно не става. Докато е хубаво времето, докато се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол. Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция, подчерта Кантарджиев. Преди 3 години беше смъртоносен, смъртността беше много висока, но вирусът се измени много, вече не убива така, допълни той.

“Ако си карал новите варианти, си защитен от “Пирола”, посочи още Кантарджиев.

Д-р Васил Костадинов: Рисковите групи трябва да се изследват за антитела

 

“Формата на COVID-19 вече е доста леко протичаща. Новият вариант още не е пристигнал у нас, според мен. Продължава да витае “Омикрон”, за който има сравнително изграден имунитет. Наистина, в последно време има доста положителни случаи, но “Омикрон” минава като сезонен грип. Не намирам обаче сериозни усложнения”, коментира д-р Васил Костадинов, управител на медицинска лаборатория “Лина”

“Друг е въпросът, че хората вече не се изследват за антитела и може би това ще изиграе лоша шега в някакъв момент. Защото, ако има комбинация между COVID и грип, тя ще е по-сериозна. Може би трябва да се проследят телата на рисковите групи - на хронично болните и възрастните хора, и да им се приложи комбинирана ваксина за COVID и грип. Такава ваксина вече съществува, тя е препоръчителна. Сравнително нова е”, обясни д-р Костадинов.

Във Велико Търново няма бум на вируси

Слаб интерес към защитата срещу вирусните инфекции

Д-р Христо Димитров обясни, че има единични случаи на запитвания за реимунизация от пациенти.

Здравните органи в старата столица засега отчитат слаб интерес към защитата срещу вирусните инфекции, въпреки че новата ваксина срещу “Омикрон” вече е доставена във Велико Търново.

“Много е рано да се каже дали повече хора ще пожелаят да се ваксинират. Имаме запитвания от пациенти за реимунизация, но това са единични случаи. Все още няма бум на вирусните инфекции и вероятно заради това и хората не се интересуват масово”, коментира д-р Христо Димитров, който е общопрактикуващ лекар и председател на Районната лекарска колегия във Велико Търново.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук