Цялата седмица е с по-ниска заболеваемост, по-малкото случаи вървят към постоянна тенденция. Сравнени двете седмици – предишната и по-предишната -  бележим спад с 32%. Това каза в телевизионно интервю главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че 2-3 седмици сме поддържали 1500-1600 случая, докато сега бележим спад.

Според доц. Кунчев по-добрите данни не се държат на спазването на мерките. Лятото също не е оказало влияние.

"Лятото не оказа никакво влияние. Оказа влияние реакция на възникването на случаите. В домовете успяхме да блокираме разпространението, което е чудесно, броят на смъртните случаи също не е много голям", посочи той. 

По повод нестихващите вече 41 дни протести срещу правителството и струпването на голям брой хора на едно място, доц. Кунчев заяви, че не се отчита кой знае голям ефект от протестите върху заболеваемостта. И отново заяви, че ролята на носенето на предпазни маски не е надценена.

„И носителят на вируса, и здравият човек носят маската, рискът от зараза е сведен до 4%. Когато има повече хора в затворено пространство, ще се повиши рискът", отбеляза той.

Относно новата руска ваксина против COVID-19 доц. Кунчев изрази мнение, че тя няма как да влезе на европейска територия. "Не е достатъчна информацията за тази ваксина.

България участва в други общи действия. Ние не може да проявим интерес към руската ваксина, защото тя трябва да е минала през европейските изисквания.

Най-големият производител на ваксини са Индия и Пакистан, но да сте чули някой в Европа да ползва индийска ваксина? Няма и да чуете", коментира още държавният главен здравен инспектор.