14-дневната заболяемост е 570 на 100 хил. души, в последните дни е 515-520 и се надявам другата седмица да паднем под 500. На 11-то място сме в ЕС и 4-то място на Балканския п-ов. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на НОЩ.

14-дневната смъртност е 24 на 100 000 и сме на 2-ро място на Балканите, уточни той. 

Разликите между отделните области вече не са толкова драстични. С най-висока заболяемост е София-град, Варна, Русе, Перник, София-област и Бургас. Най-ниска е във Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик, Габрово.

От епидемиологичната крива ясно се вижда оформилият се спад в заболяемостта, който продължава трета седмица с еднакъв темп и, ако го запазим, вървим към приключване на третата вълна, но още сме далеч от успокоителните показатели.

Според проучване на ЕС има по-малко заразени, по-ниска възраст, по-тежко заболяване и висока смъртност.

По думите на доц. Кунчев в момента огънят е в Полша, Унгария, Швеция, части от Нидерландия, Унгария и Франция. За ЕС има много леко понижаване на случаите.

Той даде добър пример с Португалия, която от най-високата заболяемост преди седмици сега е с много добри показатели. Лошият пример е Швеция, където заболяемостта надминава в пъти тази на съседните страни.