Времето през деня ще бъде топло, макар че ще валиНа юг от Стара планина ще продължи да духа вятър като извилият се снощи и поривите може да са толкова силни, че да има и обърнати тирове, предупреди климатологът Георги Рачев тази сутрин преди bTV.

Днес в почти цялата страна е обявен жълт код за силен вятър. Дърветата са стари, да се подменят, призова той настоятелно общините след поредните случаи от вчера вечерта на паднали дървета.

Хората от Предбалкана и Североизточна България да не тръгват на път, ако нямат спешна нужда, особено в по-късните часове, призова специалистът.

"Петра" е циклонът, чрез който Малък Сечко ни показва какво може, предстоят ни 3 дни зима, обясни още Рачев. Допълнително има съчетание с "Франк" - мощен антициклон от север, нахлува много студен въздух. Довечера и през нощта ще е втората порция, иначе днес през деня температурите са дори малко по-високи от нормалните за февруари.
 

При всички положения някъде ще се образува и лед.До 25 см снежна покривка в Предбалкана и още по-голяма в Североизточна България заради навяванията прогнозира той. Хубаво ще вали в планините, включително във водосбора на яз. "Студена". А в следващите дни този сняг ще се стопи и може би след 2 седмици перничани ще получат повече вода в язовира си.

В събота сутринта температурите ще паднат до минус 10 в котловините, ще е един от най-студените дни, но от 11 -12 февруари ни чакат пак високи температури, обяви проф. Рачев.
 

Хубавото е, че сегашната снежна обстановка на много места може да изпълни месечната норма на валежите, с количества 30-35 л на кв. метър. Февруари месец по принцип не е валежен. На фона на общото засушаване няма да компенсира нещата, но ще има ище няколко валежни обстановки, смята професорът.

Нищо неестествено няма в тези близо 20 градуса през февруари, през 2016 бяха повече, с рекорд от 26 градуса в Търново, напомни той. През 2012 г. пък изпукахме от студ - минус 28 градуса в Кнежа, продължи климатологът. Малък Сечко винаги е бил много динамичен, на абсолютните контрасти.

Пролетта ще бъде по-топла, прогнозира още той. До 2 градуса над нормите и с нормални валежи, посочи Рачев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.