Полковник доц. Георги Попов, е началник на Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА. Член е и на Националния оперативен щаб. БЛИЦ го потърси по горещата тема за битката с пандемията COVID-19. Ето как доц. Попов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
- Доцент Попов, през последното денонощие са регистрирани 38 нови положителни проби на пациенти с COVID-19. Каква тенденция показва това число?
- Тенденцията е към стабилно намаление на новозаразените с COVID-19. През последните дни откриваме нови случаи само в клъстърите, и на хора, които са били контактни на първоначално заразените. За радост не наблюдаваме нови клъстъри.


- В същото време оздравелите вече са 545.  Вървим ли към пречупване на коронавируса?
- Да. В тази епидемия се чувства умора и вървим към пречупването й.

- Какво Ви дава основание да смятате, че вирусът се е уморил?
- Пречупването на вируса се усеща по намаляваме на броя на тежко болните. Очаквам обаче, че този процес ще е продължителен.

- Кога според Вас ограничителните мерки ще отпаднат напълно?
- Вървим към постепенно отпадане на ограничителните мерки. Това се наблюдава в областта на спорта, културния живот и движението в планините и парковете.

Постепенно възвръщаме стария си начин на живот, но според мен няма напълно да се върнем към него. Ще влезем в нова реалност, която ще се различна от досегашното ни битие.

- В какво ще се изразява новата реалност?
- В отношението между хората и физическите им контакти. Груповото общуване ще се промени, както и възможностите за пътувания не само в страната, но и в чужбина. В това отношение ще настъпи застой, който няма да е кратък.

- Какво е мнението Ви за озоновите кабини, които могат да бъдат монтирани в детски градини, училища, държавни институции, бизнес сгради и молове?
- Говорейки по-глобално за озонотерапията мога да кажа, че тя има два полезни ефекта. Първият е локален, който действа дизинфектиращо по отношение  на вируси, бактерии и гъбички.

Вторият ефект е системен. Той се изразява във влияние на метаболизма, на белтъчно-липидните комплекси, преобразуване и синтез на биологично активните вещества, влияние върху имунно-компетентните клетки, върху реологията и кислородо-транспортните функции на кръвта.

Локалният ефект може да се приложи в една глобална борба с COVID чрез външно озониране, при което става излагане на цялото тяло на действието на високо концентрирана кислородна смес. Методът има най-малко 3 положителни фактора, а именно пълно покритие. Така озонът достига до всяко кътче на помещението за разлика от ултравиолетовата стерилизация.

Озонът е безвредно средство, няма химически дизинфектанти и отпадъци, и е напълно безвреден за организма.

Третото качество на озона е удобството, тъй като озоновите кабини се нуждаят от съвсем просто оборудване. Според мен озоновите кабини са изключително полезни в осигуряването на превенция от COVID.

Озоновата терапия и превенция имат добра поносимост и практически нямат странични ефекти.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ