Продължава издирването на най-добрия ни алпинист Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите. Голямата въпросителна е дали времето ще позволи вдигането на вертолет, който да помага от въздуха на спасителите на земята.

Шансовете на Боян са напълно реални – обяснява Дойчин Боянов, който познава много добре Боян Петров в катеренето. Единственият оцелял българин, изкачил Еверест без кислород, е участвал в редица експедиции с Боян. Дълги години двамата са били свръзка. Изключено е Боян да е проявил високомерие, прибързаност или пък да е подценил върха, убеден е Боянов.

„Много съжалявам, че тръгват разговори в подобна посока. Нито един от хората, които коментират, не са с мащабите на Боян и опита му, за да коментират какво е трябвало и как да го направи”, категоричен е той.

„Докато той изкачваше предишните 10 осемхилядника, тактиката му беше разкошна и в един момент, нещата като не протичат по този сценарий, ние сме способни да го упрекнем в какво ли не”, допълни Дойчин Боянов.

Няма практика сателитният телефон да е с алпиниста постоянно, обяснява той. При атака на върха катерачите често режели дори етикетите на дрехите си, за да са по-леки.