Доживяхме! 30 години след соца връщат месото в кренвиршите
Месарите обаче са против първоначалното предложение в колбасите да има задължително определен процент месо. Те са се измъкнали с мотива, че същото изискване няма как да важи за вносните продукти и така те щели да си изгубят пазара. Преработвателите са изтъкнали, че според Европейския парламент не може да се задължават чуждите компании да слагат различни етикети, специално за българския пазар, на които да пише колко процент месо има в продуктите. Затова предложили компромисен вариант, според който да има колбаси висок клас с етикет „екстра качество“.
Това ще стане с наредба, която се изготвя от работна група в земеделското министерство.
Сега обаче предстои да се обсъди новото им предложение. То гласи, че кренвиршите „екстра качество“ ще съдържат минимум 10% месни протеини, различни от колагена. Наредбата обаче няма да ограничава всички останали продукти, които не са качество „екстра“.
Последвайте ни
0 Коментара: