Нова измама с участието на Петър Драшков с парцел от 2,3 дка в столичния жк "Банишора" започва да разследва столичната районна прокуратура в понеделник. В нея братът на уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков е играл ролята на посредник, за което е взел милионна комисиона в евро, разкрива в. "Стандарт", като се позовава на участници в сделката.

В новата измама с публична общинска собственост титуляр на откраднатия имот е жена, съобщиха разследващите. Това е 7-ият поред имот в София, откраднат с фалшиви документи и подправен подпис на кмета Бойко Борисов.

Парцелът от 2,3 дка е вторият случай на измама с участието на 55-годишния бивш дипломат, който бе арестуван в четвъртък на влизане в страната през ГКПП-Калотина. Драшков напуснал страната още на 21 септември и досега стоял в Германия заедно със съпругата си. Преди 2 седмици МВР го обявило за общонационално издирване. Паралелно с това полицията поискала издаването на европейска заповед за арест.
"В момента Драшков е в килия на 6-о РПУ със 72-часова прокурорска мярка за неотклонение. Ще искаме постоянен арест в понеделник", съобщи говорителят на Районната прокуратура Руси Алексиев.

Срещу Драшков е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери в съучастие. Разследващите установили, че той е човекът, налял общо 3 млн. евро, за да може да придобие парцел на стойност 14 млн. евро. Самият бивш дипломат твърдял през полицаите, че е дал само 1 млн. лв. на 40-годишната Ивалина Миладинова Трифонова в сладкарница в центъра на София.
След това Драшков продал имота срещу 10 млн. евро на фирмата "Симеон 2" на общинския съветник в Несебър Славян Теофилов и Емил Димитров.

Прокурорите търсят доказателства, че за незаконното прехвърляне на имота Драшков е действал като част от организирана престъпна група. Тогава случаят ще бъде поет от Софийска градска прокуратура. /БЛИЦ