Белезници отново закопчаха бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Той се оказа за 72 часа в ареста заради винена афера. Срещу него вече има трето поредно дело за разхищения във фонда, направени в периода 2004-2007 г., припомня "Стандарт". Има фатална жена в дъното на заверата според изданието.
Друмев бе арестуван днес по искане на обвинителя от Градска прокуратура Андрей Андреев.
С подписа си Друмев е нанесъл щета за 618 441,04 лв. на бюджета, каза за "Стандарт" наблюдаващият прокурор Андрей Андреев. Той уточни, че става дума за проект по САПАРД на фирма ЕС "Паминвекс" АД, която е вложила парите във винарската изба в пазарджишкото с. Памидово.
Освен в злоупотреба със служебно положение Асен Друмев е обвинен и за умишлена безстопанственост. Според обвинението Друмев наредил плащането на парите, макар собственикът на ЕС "Паминвекс" АД Стоян Димитров въобще да не е подал декларация, че проектът за "засаждане на лозя, подпорна конструкция и закупуване на оборудване" е изпълнен. "При това положение е ясно, че фонд "Земеделие" не е осъществил контрол и въпреки това е изплатил субсидията.
Прокурорите открили, че Асен Друмев е направил това, след като знаел факта, че проектът не е изпълнен. Освен това Друмев не направил елементарна справка, че фирма със същото име -"Памексвин" ООД, вече е получила преди това субсидия от 821 614,92 лв. Едва когато собственикът на избата Стоян Димитров се опитал да кандидатства и трети път, като директно дублирал бенефициента по първия проект, чиновниците от фонда го отрязали и отказали да му платят 531 932 лв.
По друг проект на Димитров чрез фирмата му ЕТ "Стоян Николов - Соло Екс" фондът направо е отказал да плати 164 515.97 лв. Всичко това се случило обаче след като Асен Друмев напусна фонда.
Антимафиотите от ГДБОП нахлула в офисите на фонд "Земеделие" на 8 юли и иззеха всички документи, които се отнасят до проекти на бизнесмена Стоян Димитров. Оказа се, че той успял да вземе субсидии за общо 2,27 млн. лв. Димитров кандидатствал общо с пет проекта по европейската земеделска програма САПАРД. Той използвал само 3 фирми - "Памексвин" ООД, "ЕС Памексвин" АД и "Соло Екс" ООД.
Димитров притежавал 1600 дка лозя в землищата на пазарджишките села Юнаците, Росен и Величково. Върху тази земя той прибрал европари за лозови насаждения, оборудване на избата с нови съоръжения и хотел за винен туризъм.
По правилата на САПАРД не може свързани лица да участват в различни мерки на програмата, а един собственик може да кандидатства веднъж на 5 години.
Стоян Димитров обаче се опитал да усвои милиони, без да прикрива свързаността на дружествата.
Фатална жена стои в дъното на аферата "Памексвин", разкрива още вестникът. Бизнесменът Стоян Димитров никога не си бил помислил да бъде толкова небрежен, ако не делял постелята с висша чиновничка във фонд "Земеделие". Димитров прикоткал в леглото и дори заживял на съпружески начала в Карамфила Гюрова, която до началото на 2007 г. е била шеф на  отдел "Европейски схеми". /БЛИЦ