До 10 дървета са паднали в подножието на уникалната карстова каскада Пръскалото в резервата "Маарата". Природната забележителност с 20-метров водопад е на 34 км североизточно от Ловеч. Тя е най-голямата родна водна травертинова каскада с много прагове, мини басейни, бигорни тераси, своеобразна растителност и подковообразни скали, съобщиха днес в Ловеч екоактивисти.
Според тях липсват улики, че дърветата са станали жертва на незаконна сеч. По всяка вероятност те са рухнали под натиска на падналия мокър сняг. По чудо няма жертви. Дънерите обаче са се трупнали върху екопътеката и са прекъснали движението в рядко красивата местност, посещавана от стотици туристи.
От началото на тази година това е втората екокатастрофа за каскадата. През януари от върха й се откъсна скална маса около 8 т. Повечето от нея е бигор, кубик от този вид камък струва на черния пазар до 1 000 евро. Поне век е нужен, за да се възстанови карстовият феномен в предишния му вид. За инцидента бе известен Географският институт към БАН.
Според запознати от 3 лета насам каскадата е любим "полигон" за майстори на скалното катерене и алпинисти. До нея е една от най-красивите у нас водни пещери "Водопада" - с галерии, синтрови прегради и труден за ориентиране лабиринт, поради което достъпът във вътрешността й е възможен само на разстояние до 150 м от входа и то най-вече за спелеолози.
През лятото на 2007-а до "Маарата" бракониери нарязаха с моторни резачки друг водопад от бигор. По случая бе образувана полицейска проверка тогава.
Според историци землището около "Маарата" е с богата история. През V век пр.н.е. районът е населяван от тракийското племе усдикензи. В него е намерено едно от най-ценните съкровища от древността ни - Летнишкото. Пак там са разпознати руини от римска крепост, а през средновековието районът е философски център, населен от скални монаси исихасти. /Гергана Димитрова, БЛИЦ