Големите търговски вериги предлагат изобилие от стоки, което често подвежда потребителите. Разчитайки на ефектната опаковка и примамлива цена на продуктите, производителите отдавна са намерили начин как да прикриват нелоялните си практики.

Проверка на “Марица” с внимателен прочит на етикетите е установила, че информацията за много от колбасите е напълно подвеждаща. Оказва се, че в малотраен продукт с название "Телешки колбас" телешкото е само на етикета.

На практика под опаковката ни чака неустановени в процентно съотношение съставки от пилешко, пуешко и сланина. Наличието на говеждо месо в състава е едва 5%. За да ни заблудят, производителите използват вратичка в Европейското законодатeлство, според която, щом в месния продукт има наличие на 5% от съответното месо, той може да се предлага като такъв, коментира Кирил Вътев, собственик на голямо месопреработвателно предприятие.

Според него обаче, ако искат да са лоялни към клиентите си, производителите би трябвало да предлагат въпросния колбас с 50% телешко или говеждо и 50% свинско месо. В такъв случай обаче цената му в никакъв случай няма да е като тази на конкуриращия го микс. Другият проблем според Вътев е, че у нас няма достатъчно суровина от телешко и говеждо. 

За да не се окаже, че сте дали парите си на вятъра, препоръчително е да четете внимателно етикетите на колбасите.