Дупничанин прегради с таксито си входа на обувен цех в знак на протест срещу собственика италианец, който дължи 3 заплати на съпругата му. „Луиджи Каприоти, известен като Джиджи, дължи на жена ми и на всяка от 200-те нейни колежки от затворения вече обувен цех от 1000 до 2000 лева”, заяви пред „Струма“ Васил Ватрачки, който бе разпънал трибагреника пред входа на бившата фабрика „Еврошуз”.
„Тук съм да подкрепя съпругата си и нейните колежки. Ще стоя с таксито на входа, докато Луиджи излезе и каже кога ще изплати заплатите на жените. Трети ден го чакам на входа, но той се крие вътре в сградата и не излиза. Когато работничките го питат кога ще им изплати заплатите, той отговаря, че не им дължи нищо и че няма работа с тях. Италианците използват жените ни като бели робини. Работят за нищо пари, а пък и не им ги плащат. Каприоти затвори цеха тук и създаде нова фирма "Виктория Каприоти". Избяга и се скри. Нямаше го известно време. Сега се появи в Дупница, но се крие от работничките. Предния ден дори извика полиция да ме махнат от входа на цеха. Аз само стоя и чакам Каприоти. Не създавам проблеми. Полицаите ми съставиха акт за неправилно паркиране”, заяви Ватрачки.
 

Съпругата му Даниела от 12 години работи в този бранш. Доскоро тя е била на работа в цеха на Джиджи, но той хлопнал кепенците в Дупница и отворил цех в Кюстендил. Около 200 жени, които са работили в цеха на Луиджи Каприоти, чакат заплатите и ваучерите си за храна от италианеца, който им дължи по 1000-2000 лв. заработени заплати. Всички те са преместени от бившия си работодател на работа в друг италиански цех в същата сграда.
 
Вчера само за два часа Васил Ватрачки събра над 100 подписа под молба до кмета на Дупница Методи Чимев, в която настояват общината да помогне на работничките да си получат парите и да им  позволи протест пред входа на предприятието в 16,00 ч. в понеделник.
 
Между Ватрачки и охранителя на входа на цеха се стигна до сдърпване. Охранителят откъсна саморъчно направен плакат, който таксиметровият шофьор залепил на входната врата на предприятието.
 
Съпругата на съдия Георги Бояджиев от Дупница, която родила преди 40 дни, дойде вчера в предприятието да си вземе трудовата книжка, която Каприоти забавил и жената не могла да си вземе парите по майчинство.
 
"От една седмица ме лъже, че трудовата ми книжка е оформена и ще ми я даде. Едва днес успях да си я взема. И аз се подписвам в подписката. И на мен дължи пари за заплати", заяви Диана Бояджиева.
 
Соня Божилова, която също има да получава пари от Каприоти, заяви: "Писахме до къде ли не. До НОИ, до омбудсмана на България Мая Манолова, до Инспекцията по труда... Отговор няма. От НОИ ни уведомиха, че фирмата на Каприоти "Амбонанца"  не съществува. Прехвърлени сме на работа при друг работодател и де факто ние нямаме никакви трудови взаимоотношения с него и не можем да си търсим правата. Единствената възможност е чрез съда. Ние нямаме пари за адвокати. Две-три колежки го осъдиха, но той няма откъде да им даде парите. Почти всички сме теглили кредити. Банките ни дърпат и не се интересуват, че ние не сме взимали заплати от два-три месеца. Л. Каприоти ни дължи пари и за ваучери по 60,00 лв. на месец. Никоя институция не ни обръща внимание. Ние в България ли живеем? Българи ли сме? Идват от Инспекция по труда на проверка. И днес има техни представители в цеха, и какво от това. Проверяващите си тръгват и казват, че всичко е наред, а не е така", заяви Соня Божилова. Разгневени работнички споделиха, че не са им плащани здравни и пенсионни осигуровки.
 
Както БЛИЦ съобщи, онкоболна жена от Бобов дол, която преди да се оперира работила при Каприоти, едва успя да си вземе обезщетението по болест заради неплатени осигуровки.