Пловдивският митрополит Николай ще изнесе доклад на тема «Духовната грижа за възрастните» по време на международната среща «Възрастните хора – живот с бъдеще», която ще се състои на 11 и 12 октомври в Пловдив.
Министър-председателят Сергей Станишев ще приветства участниците на откриването. Ще присъства и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.
На форума ще се обсъждат българските и европейските измерения на социалните акпекти на подкрепата за възрастните хора, състоянието и мерките за подобряване на здравното състояние на възрастните хора у нас. Специална сесия е посветена на авангардните и традиционните медицински подходи срещу стареенето. Ще бъдат дискутирани проблеми, свързани с държавната политика, дейността на общините и неправителствените организации; социалния патронаж; тенденциите в здравното състояние и ролята на различните фактори като хранене, климатични и балнеологични условия, спортни групи за здраве и дълголетие.
Организатор на срещата, която се прави за втори път, са Министерството на труда и социалната политика и международната изследователска фондация «Хасуми» – България. Тазгодишното издание е под патронажа на академик Благовест Сендов, посланик на България в Япония. Проявата част от годишните октомврийски национални срещи с международно участие, на международната фондация, провеждани под мотото «Имунна подкрепа за здравето от природата и науката в България».
Диана Тодорова, БЛИЦ