На 18 февруари един от най-популярните холивудски актьори за последните десетилетия - Джон Траволта, ще отбележи своя 68-и рожден ден. Но едва ли ще е щастлив на този празник. Със сигурност ще му липсва любимата съпруга Кели Престън, която през лятото на миналата година напусна този свят след двугодишна ожесточена, но тиха битка с рака.
Без да е блудкаво-сладникава или по анакаренински трагико-драматична, историята на Джон Траволта и Кели Престън e вдъхновяващ урок за силата на любовта, която е в състояние да надмогне най-лошото и да задържи в здрава прегръдка едно семейство.

“Знаете ли - казва Кели приживе, - ние с Джон се задържахме толкова дълго заедно, понеже бяхме родени един за друг. Но не си въобразявайте, че една такава връзка като нашата просто се случва и си остава така завинаги. Човек трябва да поддържа пламъка жив ежедневно. А ние правим точно това. Постоянно си говорим и знаем във всеки един момент как се чувства другият човек и къде по пътя си в този живот се намира. Човешките същества неизменно се променяме, развиваме се и затова е важно да искаш и човекът до теб да се променя заедно с теб.”

И после, сякаш като на майтап, подхвърля: “Как изобщо е възможно да не си постоянно влюбена в Джон! Устните му, начинът, по който танцува, по който се шегува и се смее... Ние постоянно танцуваме. И децата танцуват с нас. Танцуваме си у дома. Понякога и навън, когато сме на заведение. Много ни харесва. Това си е нашето нещо”.

Вероятно някога семейство Траволта-Престън ще танцуват на най-пухестия облак на небето.

И тогава наистина Раят ще се разтърси от треска в събота вечер

Болка се чете сега в очите на Джон. Той беше женен за актрисата Кели Престън от 1991 г. и имат 3 деца. А ето какво се случва в живота му преди това.

Звездата на 23-годишния Джон, момче от Джърси със скромен произход и италиански корени, изгрява на холивудския небосклон през 1977 г., когато филмът с негово участие “Треска в събота вечер” се превръща в тотален хит. Година по-късно се снима в друга успешна продукция, “Брилянтин”, която впоследствие ще се превърне в непреходна класика.

Когато се запознава с бъдещата си съпруга Кели през 1989 г., Траволта вече е много известен и дори има в колекцията си една номинация за “Оскар”, Това обаче изобщо не го е превърнало в класически холивудски надувко, който се мотае нагоре-надолу, придържайки през кръста хубавици-еднодневки и пръскайки пари за лъскави коли, дизайнерски парцалки и качествена дрога. Джон има много по-вълнуващи интереси от тези. Още 22-годишен получава сертификат за пилотиране на различен клас самолети. 

Да се рее във въздуха с огромните машини се оказва по-голяма страст дори от актьорстването.
През 1998-а Траволта се сдобива със собствен “Боинг” 707, с който започва да изпълнява пътнически полети.

Но от самолетната писта да се върнем обратно на пистата на любовта. Джон и Кели се запознават на снимачната площадка на шпионската комедия “Експертите”. По онова време тя е омъжена, но не особено щастливо, както самата твърди. Джон обаче е ерген и сърцето му е незаето. Още щом зърва актрисата с русата грива, полудява от любов по нея. Въпреки че взаимното привличане между Траволта и Престън е очевидно, ще мине известно време, преди двамата официално да си кажат “Да”. След развода с първия си съпруг Кели пробва да се утеши в прегръдките на своите колеги Джордж Клуни и Чарли Шийн. Обаче никой от тях не се оказва нейният човек.
Незабравимият танц на Джон и Оливия Нютън-Джон в “Брилянтин“

Джон и Кели “излизат” 4 години, преди Траволта да й предложи брак навръх Нова година през 1991-ва по време на ваканция в Швейцария. През същата година в интервю все още екзалтираната младоженка ще сподели: “Планираме да имаме много бебета. И сме започнали тренировките отсега. Възнамерявам да прекарам следващите няколко години боса и бременна”. Що се отнася до Джон, приятелите му твърдят, че никога не са го виждали толкова сияещ от щастие. “Просто му беше време да си седне на задника и му личи, че е много доволен от това, което му се случва.”

Двойката се жени във Франция, когато Кели е бременна с първото им дете, Джет. През 2000 г. на бял свят се появява и дъщеря им Ела. Изглежда всичко върви по план за младото семейство. 
До момента, когато ги връхлита немислимото...

16-годишният Джет, освен че страда от аутизъм, е диагностициран и с Болестта на Кавазаки - вид остро възпалително васкулитно заболяване. Всички се отнасят с голямо внимание и грижа към него, защото още от двегодишен получава припадъци, които трудно могат да се предвидят и овладеят.

В навечерието на 2009 г. семейството разпуска на Бахамите. Докато родителите и по-малката му сестра са в ресторанта на хотела през онзи фатален ден през януари, Джет получава гърч, докато се къпе в хотелската си стая, удря главата си в ръба на ваната и се удавя. Техните го намират няколко минути по-късно, но всичките опити да го съживят с изкуствено дишане и сърдечен масаж се оказват неуспешни. По-късно в памет на сина си Траволта основава фондация на името на Джет, която да помага на деца със специални потребности.

Кой казва, че съдбата не пише сценарии? 

Животът е приключение, което приема най-непредвидимия завой, към хубаво или към лошо, когато най-малко очакваш. За почерненото семейство Траволта следващият житейски завой ги откарва в тотално противоположна на мъката и отчаянието посока. Година след смъртта на Джет се ражда синът им Бенджамин. Бен всъщност е дълго жадувано дете, за зачеването на което родителите, и двамата вече на средна възраст, са хвърлили много усилия. Раждането на Бенджамин се оказва онова вълшебно средство, което помага на семейството да преодолее загубата на първородния си син.
На пистата до един от любимите си самолети

А сега тъгата е голяма и тежка. Може би непреодолима. Да загубиш и любимата си жена, майката на децата си, която си обичал толкова много, е трудно за преживяване. Това може би обяснява и новината, че Траволта вече няма да се снима в Холивуд. 

- За известно време се отказвам от снимки, за да бъда максимално близо до децата си. Много им е тежко. Може би известно време няма да чувате нищо за мен - откровен е Джон в своето видео. 
Според негови близки приятели тези думи поставят край на кариерата му в Холивуд, тъй като той бил уморен от постоянната публичност, а след смъртта на Кели въобще не му се връщало пред камерите. 

Щрихи към портрета

Роден е през 1953 г. в Енгълуд, САЩ. Бъдещият актьор е най-малкото от шестте деца в семейството на Салваторе и Хелън Траволта. Баща му е полупрофесионален играч по американски футбол, а майка му е певица и актриса. Братята и сестрите му също се занимават с актьорско майсторство. Баща му е второ поколение италиански американец, а майка му има ирландски корени.

Джон се записва в театрално училище в Ню Джърси. Актьорската му кариера стартира в Ню Йорк, където участва в рекламни клипове. Популярността го достига през 70-те години с ролите във филмите “Треска в събота вечер” и “Брилянтин”, Други известни филми с негово участие са “Виж кой говори”, “Криминале”, “Тънка червена линия”, “Дъщерята на генерала”, “Парола: Риба меч” и други. През годините е номиниран за наградите “Оскар” и “Златен глобус”, През 1997 г. списание “Empire” го нарежда на 21-во място в класацията на 100-те най-големи филмови звезди за всички времена. 
Джон Траволта е любител пилот и притежава 5 самолета, сред тях се откроява един “Боинг” 707, на който е гравирано името на починалия му син. Автор е на книгата Propeller One-Way Night Coach, разказваща за първия полет на едно момче.

Виктория ИВАЙЛОВА