Ако на 5 декември 2017 г. той не беше напуснал този свят, щеше да празнува своята 78-а годишнина на 15 юни т. г. И това е само една от причините да си припомним за Джони Холидей!
Той беше един от тези музиканти, които бяха толкова години сред нас, че успяха да се превърнат в част от живота и ни се струва, че завинаги ще останат тук, независимо че физическият им път е приключил.

За уникалната музикална кариера на Джони Холидей може да се говори много - с часове, с дни дори

Той е революцията във френската музика, от която Петата република сякаш имаше нужда. Първоначално критикуван за американското влияние в творчеството му, срещу което мнозина от французите се бунтуват, не желаейки многовековната им култура, традиции и световно културно лидерство да бъдат засенчени от току-що изгрелия на небосвода световен политически, културен и икономически гигант. С годините Джони Холидей успява да се превърне в най-голямата рок звезда на Франция. 

Огромното му желание непрестанно да се развива в музикално и професионално отношение всъщност се оказва пречка в личния му живот, в който съпругите и приятелите му остават на заден план за сметка на музиката, което постепенно разрушава няколкото му брака и много дългогодишни приятелства. 

Най-тъжното е, че той не успя да се пребори с рака, който го застигна през последните години от живота му. Доста преди това, на 3 октомври 2007 г., обяви оттеглянето си от сцената с прощално турне, приключило 2 години по-късно. След това Холидей обяви няколко нови участия, последвани от световно турне през 2014 г. 
Със Силви Вартан остават близки до смъртта му.

През 2017 г. френската легенда се завърна на сцената, въпреки тежкото боледуване. Той е отново с Жак Дютрон и Еди Мичел. Триото се нарича “Старите негодници” и предвижда общо 17 концерта в Белгия, Швейцария и Франция. За съжаление, не всички се осъществяват поради смъртта на Холидей.

Ако се върнем назад обаче и надникнем в личния му живот, няма как да отминем българската връзка. На 12 април 1965 г. иконата на франкофонския свят се жени за българо-френската певица Силви Вартан, а рожба на любовта им е синът им Давид. Повече от 2000 души се стичат на сватбената церемония между двамата, а снимката на просълзената младоженка се появява на кориците на всички списания и вестници във Франция. Злите езици не пропускат да изтъкнат, че венчавката е само рекламен трик, но сериозно грешат. Следват съвместни турнета, които жънат успехи из цял свят. В продължение на 20 години критика и публика възприемат Холидей и Вартан като 
“златната двойка на френската музика“ 

Времето, което той посвещава за семейството си, обаче е далеч по-малко от това, което отделя за кариерата и приятелите си. Това е и причината 15 години по-късно, на 4 ноември 1980 г., бракът между двамата да бъде разтрогнат. “Връзката ни беше като огън - горя буйно, но остави след себе си само пепел”, споделя Силви. Въпреки раздялата им до смъртта на идола на френските младежи Джони Холидей и Силви Вартан остават много близки.

След като се разделят, той има дълга връзка и дъщеря с прочутата френска актриса Натали Бай и... още много срещи, връзки, бракове и раздели. 
Дейвид, Силви и Джони

Една жена обаче остава в живота му цели 60 години

И това е мистериозната лейди Люсил, на която рок звездата посвещава едноименната песен. Холидей често споменавал за тайната си любов, без да казва името й. Едва след смъртта му завесата се вдига и се оказва, че лейди Люсил всъщност е актрисата Катрин Деньов. Тя се влюбила в Джони още когато били тийнейджъри, и връзката им продължила до смъртта на рок легендата през 2017 г. Двамата се запознали на снимачната площадка на филма на Марк Алегре “Les Parisiennes” (“Парижанки”) през 1961 г.

- Катрин Деньов си остана голямата и прекрасна моя любов, откакто бях 18-годишен - доверил приживе Холидей на Жил Лот и му заръчал, когато му дойде времето, да разкаже истинската история за “Lady Lucille”.

Въпреки всичко това до смъртта си Джони Холидей живее с последната си съпруга Летисия, която в деня на неговата смърт направи изявление:

- Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ, както живя целия си живот, смело и достойно. До последния си миг той се бореше с болестта, която го измъчваше от месеци, като на всички нас даваше пример за един невероятен живот. 

Добавяйки, че той е баща на осиновените им деца Джейд и Джой, на Лора, родена от брака му с актрисата Натали Бай, и на Давид, роден от брака му с певицата Силви Вартан, Летисия Холидей казва: 

- Джони бе изключителен и ще остане такъв благодарение на вас. Не го забравяйте! Той е и ще остане с нас завинаги. Обичам те!

Френският президент Еманюел Макрон също отдаде почит на Джони Холидей, като заяви, че “във всички нас има по нещо” от музиканта.

- От Джони Холидей няма да забравим нито името, нито лицето, нито гласа, нито преди всичко песните, които с този суров и чувствителен лиризъм принадлежат изцяло на историята на френския шансон. Той внесе част от Америка в нашия национален Пантеон - се казва още в текста на съобщението по повод смъртта на музикалната легенда.
И до днес Джони Холидей е считан за единствения рокендрол изпълнител от Франция, пред чийто талант и харизма се прекланя целият свят. 
 
Щрихи към биографията му

Джони Холидей, чието истинско име е Жан-Филип Лео Сме, е роден на 15 юни 1943 г. в Париж. Родителите му, французойка и белгиец, се разделят и малкият Жан-Филип е отгледан от леля си. В тийнейджърска възраст се качва за пръв път на сцената благодарение на гаджето на своя братовчедка, американският изпълнител Лий Холидей, от когото заимства сценичното си име. По това време изпълнява най-вече френски версии на кънтри песни и на песни на Елвис Пресли.

През 55-годишната си кариера той е следван от 3 поколения фенове. В звездната си кариера има над 400 турнета, на които са присъствали сумарно повече от 15 милиона зрители. Издава 18 платинени албума и успява да продаде над 80 милиона копия от своите албуми, което го превръща в звезда, надскачаща рамките на своята собствена страна. И до днес Джони е считан за единствения рокендрол изпълнител с толкова голяма международна репутация, който не говори английски. През 1997 г. става рицар на ордена на “Почетния легион”. 

Виктория ИВАЙЛОВА