Точно днес преди 37 години, Папа Йоан Павел Втори беше прострелян на площада във Ватикана. "Българската следа" в атентата обаче, е абсолютен мит. Това казва италианският адвокат на обвинения за поръчител Сергей Антонов. Джузепе Консоло разказва защо е приел да защитава сънародника ни в така наречения "процес на века" и дали един български държавен служител бил използван като оръжие пред "Събуди се".

„О, много добре помня този ден! Исторически момент! Макар и в отрицателен смисъл. Помня, че видях по телевизията как извеждат Папата от площада във Ватикана. Целият беше в кръв. Тотален шок за целия католически свят. Бях разтърсен”, разказва проф. Джузепе Консоло.

Денят започва като всяка сряда, когато Папа Йоан Павел Втори излиза на площада във Ватикана. Докато дава богословията си на събралите се вярващи, е пронизан от три куршума. Арестуван за покушението е турчина Мехмед Али Агджа - член на "Сивите вълци". За поръчител на убийството обаче, той посочва българско име. Сергей Антонов. Служител на БГА Балкан в Рим.

„Обади ми се Андреа Пучи - в момента директор на новините на Канал 5 и мой приятел. Каза ми: "Джузепе, чух, че ти ще защитаваш Антонов, потвърждаваш ли ми?" Казах му: "Глупости! Това пък от къде го измисли?" "Ами, така се говори", каза. В онзи момент по-голям абсурд не бях чувал. Никога нямаше да се съглася на нещо подобно! Въпреки, че отрекох, 5 минути по-късно телефона ми прегря! Всички звъняха с този въпрос. Не знам защо решиха, че от всички адвокати в Рим, точно аз съм този, който би поел "процеса на века", както го наричаха”, казва той.

Новината се разнася мълниеносно. Два дни по-късно от посолството ни в Рим се свързват с професор Консоло. Поканата да защитава Сергей Антонов е вече налице. Официално.

„Казах на посланика ви, че предложението му е абсурдно, защото изхода от процеса е ясен още преди да е започнал. Сънародника ви, чието име тогава дори не знаех, ще бъде осъден. Предложи ми да се запозная със случая и ако имам и най-малкото съмнения, че Антонов е поръчал убийството на Папа Йоан Павел Втори, да откажа”, разказва адвокатът. Дни по-късно приема.

Години по-късно, за "българската следа" се говори като за едно от оръжията в Студената война. Говори се за пропаганда на Запада срещу социалистическия лагер. Говори се за милиони германски марки платени от Германия на "Сивите вълци", за да обвинят руското през българското разузнаване.