Две деца прекараха часове в ареста заради фалшива заплаха към папа Франциск.
Вчера около 15 часа следобед, преди началото на Призива за мир, с който настъпи кулминацията в официалното 2-дневно посещение на папа Франциск у нас, на спешния тел. 112 е постъпило анонимно обаждане.


Детски глас е съобщил, че около делегацията ще избухне бомба и без други подробности разговорът е приключил. Полицията незабавно е предприела мерки по установяване на извършителите на заплахата, съобщи говорителят на СДВР Светла Костадинова, цитиран от "Дарик".

По думите й още в самото начало е било ясно, че става въпрос за детска шега. След като разследващите локализирали мястото, откъдето е направено позвъняването, а именно уличен телефон в центъра на столицата, към мястото е изпратен патрул. Задържани са две деца на видима възраст 10 и 12 години. Те са откарани в полицията за изясняване на съпричастността им към инцидента.

Няколко часа по-късно е установено, че те нямат общо с отправената заплаха и са освободени. По неофициална информация арестуваните деца са от ромски произход. Полицията все още издирва извършителите на анонимната телефонна заплаха.