Депутат, близък до Станишев, твърди, че моментът за акцията срещу Христо Ковачки не е избран случайно. Контактите с него са осъществявани от Румен Петков и Георги Първанов, твърдят социалисти. Те смятат, че с този ход премиерът е нанесъл удар срещу двамата.
"Едва изчакаха Георги Първанов да замине за Аржентина и погнаха близки до него хора", коментираха запознати с политическите маневри пред "168 часа". В политическите среди очаквали арест преди месец, защото имало 150 страници разработка в ГДБОП за бизнеса на енергийния бос.
Твърди се още, че с този ход Станишев ще нанесе удар и на основния конкурент на БСП - Бойко Борисов и партията му. Факт е, че кметът безпроблемно работи с Ковачки, който контролира столичната Общинска банка. Там са парите на всички общински фирми. Генералът ще трябва да обяснява мирното си съвместно съществуване с Ковачки, ако прокуратурата докаже обвиненията за данъчни нарушения на бизнесмена.
Името на Христо Ковачки често се свързва и с лидера на ДПС Ахмед Доган. Депутати от опозицията твърдят, че  енергийният бос оперира с пари, натрупани от Движението за права и свободи. Връзката се засилва от факта, че прословутите "Сараи на Доган" се оказват собственост на близък до Ковачки според информацията в Агенцията по вписванията. 
Според нотариалните актове последният собственик на имота на ул. "Беловодски път" е фирмата "Делта епсилон". В нея по 50% държат Красимир Дюлгеров и Румен Асенов. Връзката към Ковачки е през Красимир Дюлгеров, който е собственик на 30% от фирмата "Совекс ЕМ". Другите 70% са на бизнесмена Милен Влашки - - шеф в част от фирмите на Ковачки. Влашки е управител на веригата магазини "Европа" и изпълнителен директор на бургаската мина "Черно море". Като член на ЛИДЕР той бе на шесто място в листата за общински съветници в София на изборите преди година.
Президентът Георги Първанов е бабувал при създаването на новата дясна коалиция "Напред", пише още седмичното издание. Формацията била готвена като заместител на НДСВ и ДПС при бъдещото управление, така че правителството да зависи отново от държавния глава. /БЛИЦ