Твърде закъснялото отваряне на досиетата на журналистите в БНТ и в другите медии със сигурност е нанесло вреди на професията ни. Освен това забавянето на даде възможност на обявените за агенти да отиграят различни обяснения. Това се казва в материал на журналистката Екатерина Генова във в. “24 часа”.
Трудно се коментират колеги, малцина от тях са и приятели. Но започващият да се повтаря рефрен за гордостта и служенето на родината, предизвиква няколко съмнения. Първото е защо тези хора не заявиха в годините досега също толкова гордо, че са били сътрудници. Напротив, някои от тях са се опитали с всички сили да заличат следите и да унищожат документите, предизвикващи уж гордост.

По-важният въпрос е защо разузнавачите, агентите и другите видове труженици не си останаха гордо в редовете на службите, а им трябваха високи постове и позиции на екрана в единствената тогава и много влиятелна телевизия, посочва Генова.

Била ли е принадлежността им към службите основната причина да заемат местата на генерални директори, директори, завеждащи редакции, отговорни редактори. Ако е така, къде са останали в годините преди и след промените критериите като професионализъм, журналистическо майсторство, обективност, свобода на словото, се казва още в материала. Колко други журналисти – способни, знаещи и можещи, не са имали шанс да бъдат на екран и да ръководят телевизията, защото местата са били резервирани за ДС, пита Екатерина Генова. /БЛИЦ