“На много места са проблем миризмите. Освен това българското общество става все по чувствително към тази тема, защото става все по-чувствително към всички теми, свързани с качеството на живот.

Има един проблем с миризмата, това не може да бъде лабораторно регистрирано. Самата миризма не вреди директно на околната среда, тя може да попречи на психичното здраве”, каза в ефира на bTV министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

“Могат да се засекат веществата, които образуват миризмата. Този въпрос трябва да се уреди законово. Ние сме решени да работим за неговото решаване, но ще бъде сложно, този въпрос не е решен и на европейско ниво”, категоричен е той.

Той увери, че няма замърсяване и радиация в Черно море след взривяването на язовир "Нова Каховка" в Украйна.

“Апелирам да се вярва малко повече на институциите. МОСВ публикува проверена информация. Нашият ангажимент е към хората, не е към определени хотели. Когато има нещо, ние го казваме. Няма криене”, подчерта Попов.

Той отбеляза, че се разпространява хибридна руска пропаганда по темата.

Според него руски телевизионни водещи директно призовават казусът да се използва, за да се провалят летните сезони в Румъния и България, което да доведе до недоволство и призиви да се подкрепи руската пропаганда за войната в Украйна.

По думите му проблемът с емисиите на конвенционалните източници на енергия – въглищата, не може да бъде решен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук