До напрежение се стигна на входа на Борисовата градина между участници в "София Прайд" и представители на "Национална съпротива", предаде "Фокус".

Органите на реда са задържали двама души. Полицейското присъствие в района е засилено. В момента продължава провеждането на "София Прайд" пред Паметника на съветската армия, затова органите на реда са ограничили достъпа на участниците в шествието „Да запазим децата от разврата“ натам.


В същото време както БЛИЦ писа Хиляди привърженици на брака и традиционното семейство събра Походът за семейството днес в петте най-големи български града.


Припомняме, че през май Българската православна църква се обяви срещу гей парада, определяйки го като демонстрация на греха. В становище, прието единодушно от Светия Синод в пълен състав, църквата посочи, че „истински свободният човек, ако поиска, може да се освободи от греха с помощта на Бога”.  Преди година в свое обръщение българският патриарх Неофит определи демонстрацията като опит да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество и като повод за гордост и пример за подражание.В същото време пък от ВМРО изчислиха колко пари се дават за охрана на демонстрацията. "Гейпарадите не са лъжица за нашето общество, дори и да са приети в други държави. Столичната община заяви, че ще подкрепя събитието. Предполагам, че е имало много силен натиск над общината. Това е ценностен сблъсък. Не мисля, че този прайд решава каквито и да е проблеми. Хомосексуалистите не са дискриминирани в България. Те търсят начини да бъдат забелязани, защото с какво друго могат да ги забележат, ако не с ориентацията им?", посочи общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. По негови изчисления само охраната на парада ще струва на Столична община 180 000 лева. По думите на Контрера, полицаите, които ще пазят прайда, ще бъдат изтеглени от няколко района, оставяйки ги на практика неохраняеми.