Нено Димов стана първият роден действащ министър с прокурорско обвинение. Той беше издигнат за екоминистър от квотата на ВМРО в коалиционното правителство „Борисов“ 3.

Бил е главен секретар на Министерството на околната среда и водите по време на управлението на Иван Костов, а след това и депутат от ДСБ.

Подава оставка от ареста, след като през януари 2020 г. е задържан при акция на прокуратурата заради водната криза в Перник.

Димов е обвинен в това, че всеки месец е бил информиран от бившия управител на ВиК-Перник за намаляването на водата в язовир „Студена“, но въпреки това е подписвал разрешения за използването на вода за промишлени нужди. Така се стигнало до безводието в града. Обвинението е за умишлена безстопанственост, а спецпрокуратурата го причислява към списъка на делата за корупция.

Пред bTV той призна, че арестът не е най-приятното място, но от друга страна е използвал времето там, за да напише новата си книга – „Зеленият терор и консервативната алтернатива“.

„Всъщност концептуално тя беше разработена именно през тези четири месеца, докато бях вътре. По този начин реших да направя своята лимонада от лимоните, които ми представиха“, уточни бившият екоминистър.

Това, че зелените политики обединяват политиците, не означава, че обединяват учените, смята Нено Димов. Пътят към ада бил постлан с добри намерения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук