Би трябвало да се намери златната среда в кредитирането - да не се надува балон, за да не страдаме. Това заяви икономистът Георги Ангелов в ефира на БНТ. Той говори специално заради данните за рекорден ръст на ипотеките - 19,2%, като в специална публикация във Фейсбук предупреди, че такова нещо не е имало от 14 години.

"Прекалено висок растеж на кредитирането може да създаде нов източник на инфлация. Имаме такъв пример през 2007-2008 г., когато инфлацията в България беше изключително висока, докато в еврозоната беше ниска", предупреди Ангелов, който е известен като експерт от "Отворено общество".

Ипотечните кредити си стоят с 2,5% лихва - както миналата и по-миналата година, лихвите растат за кредитите за бизнеса. Само че лихвата е плаваща - сега е 2,5%, след година може да е 5%, вноските може да се удвоят и тогава да не може да се плащат, предупреди Ангелов.

Той сравни ситуацията с "промоция" тоест няколко месеца ниска лихва и после тя ще се вдигне. Стимулира си вземане на ипотеки с такива "промоции", по думите му.

Има радикален вариант - фиксирана лихва по ипотека и не се променя през целия период на изплащане на кредита. Така е в САЩ, в някои страни в Европа, обясни Ангелов.

При това положение рискът не е в кредитополучателите, а в банките - те са експерти и могат да го управляват по-добре, заяви икономистът. Банките и действията им Според Ангелов, БНБ трябва да увеличи капиталовите изисквания за банките. Това ще е по-добре и за банките, и за икономиката, смята той.

И напомни, че от 1 януари, 2024 година Банките да са по-внимателни - да не се дават кредити на задлъжнели лица най-общо казано що се отнася специално за ипотечния пазар. "Да не се дават кредити на хора, които няма да ги върнат", заяви Ангелов.

Законът за личния фалит също ще помогне - България единствена е без такъв закон, дълъгът се предава от поколение на поколение. При такъв закон банките ще се замислят повече на кого отпускат заем, каза Ангелов.

За имотния пазар саморегулацията е следната - голям растеж и после няколко години срив. По-добрият вариант е капиталовите изисквания - да се замислят банките кого кредитират, за да не загубят свои пари, а не чужди, завърши Ангелов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук