Имало е призив поток на мигранти да премине през България. Това съобщи в предаването "Здравей, България" директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. 

„Имаше такова изказване, което няма как да го коментирам. Не е на български гражданин. В един призив, в който се споменава името на България. Там се коментира Северна Македония, и евентуално, ако не се получи през България. Става дума за кюрдски гражданин", обясни комисар Кичиков. 

Той потвърди, че е имало организация за пътуване на голяма група от хора по определен маршрут чрез SMS-и, но пред това такава е направена в социалната мрежа Facebook."SMS-ите са последващ акт на самата организация. Това е процес, който тече от известно време, може би месец-два. Ние имахме готовност и трябваше да вземем мерки, ако искаме да бъдем адекватни, защото не знаехме накъде може би могло тръгне този поток от хора”, коментира шефът на "Гранична полиция".

По думите му има проблем, но той не е на българска територия. "Към настоящия момент смятам, че проблемът не е на територията на България или по българските граници. Наистина има голяма маса от хора, които са струпани в Гърция и Турция. Тези хора са организирани и когато са организирани тръгва един поток. Ние бяхме длъжни да вземем мерки, за да гарантираме сигурността на нашите граници", обясни още  комисар Светлан Кичиков.