Към момента обстановката в страната е спокойна и няма проблеми по републиканската пътна мрежа. Вече има слаби валежи в различни райони на страната: на някои места от дъжд, на други - от сняг, но пътищата са проходими при зимни условия, уверява Дарик.

В следващите часове обаче се очаква влошаване на времето особено в Североизточна България. За да не се стигне до блокиране на превозни средства, които възпрепятстват снегопочистването, ще се ограничи движението на тежкотоварни автомобили и ще се затварят третокласни и второкласни пътища при бурен вятър и снегонавлявания.

Валежи от дъжд и сняг, както и сериозни навявания и образуване на преспи се очакват през следващите дни. При бурни ветрове и нулева видимост ще бъдат затваряни третокласни пътища, а на места и второкласни участъци, каза шефът на пътната агенция Дончо Атанасов.

"Това, което предвиждаме, е по третокласната пътна мрежа в тъмната част на денонощието, при образуването на големи снежни преспи да затваряме част от републиканската пътна мрежа за всички моторни превозни средства. В участъците, които ще бъдат затваряни, ще се вземат допълнително мерки да не се допускат автомобили, които да остават в преспите", каза той.

Дончо Атанасов уточни, че сериозен проблем ще създадат и ниските температури, които в следващите дни ще бъдат под минус 20 градуса. "Обръщам внимание на ниските температури поради причината, че химикалите, които ние използваме след минус 10 градуса ефективността на работата върху пътната настилка рязко намалява. Независимо от всичко пътищата ще бъдат обработени и при покачване на температурите тези химикали ще сработят. Разбира се, поради ниските температури някъде сняг по настилките на пътищата ще има, защото при ниски температури няма как тези химикали да сработят", коментира той.

Тежкотоварният трафик ще бъде ограничен при лоши метеорологични условия, а също и в ситуации, в които започва затваряне на пътни участъци.