Няма нито един вид змия в България, която би нападнала целенасочено, без причина, а страхът от змиите се преодолява с познания за тях. Това каза в интервю херпетологът Георги Кръстев, докторант в Институт за биологични екосистеми и изследвания към БАН, цитиран от БАН.

Човекът навлиза все повече в естествената за змиите среда, допълни Кръстев. По думите му разрастването на населените места е причината хората все по-често да се срещат със змии.

Народни вярвания: Имате змия в двора? Ето какво да правите

Започваме да ги виждаме все по-често, защото градът отеснява, а площите за змиите намаляват. За да няма змии в дворовете на имотите, трябва да има добра поддръжка – окосена трева, разчистване на натрупани камъни, тухли или боклуци, липса на гризачи. Да не се убиват змиите, призова още Кръстев и посъветва хората, които срещнат змия, да ѝ дадат възможност да избяга.

Появяват ли се все по-често змиите

Змиите "не влизат" сега в селата и градовете, те винаги са били там, но хората изграждат населените си места в естествената за змиите среда, каза Кръстев.

Змиите оцеляват в зелените площи между сградите, когато започне поредното строителство на сграда, и стават част от градската и селската фауна, каквито са птиците и гризачите. Змията, както и всички останали животи, които се срещат в градска среда, се адаптира към присъствието на хората. Поведението на змиите става малко по-различно, отколкото е в дивата среда, което означава, че змията, когато види човек, няма да се втурне веднага да се скрие.

Тя е приела, че хората, които се разхождат в парка, например, и са близо до нея, не са заплаха и затова продължава да си стои необезпокоявана на алеята. Цялостното поведение на змиите зависи от температурата на околната среда. Те имат нужда от топли зони и когато се намали количеството на камъни или дървета, където да се нагряват, започват да използват алеите.

Често срещаните змии

В повечето случаи хората виждат представители на смоците, които са напълно безобидни, допълни Кръстев. В София и на територията на Софийското поле случаите на среща с пепелянка са много редки, като повечето от тях са били нечий домашен любимец, пуснат в градинка или парк.

Пепелянки може да се срещнат в Петрич, Сандански, Варна, Стара Загора, Пловдив, Бургас, тъй като са на по-ниска надморска височина и климатът предразполага към чести срещи с пепелянки. Усойници се срещат по високите части на планините, посочи още Кръстев.

Змиите нямат слух

Змиите нямат слух, те усещат вибрациите по земята. Влечугото има силно обоняние, както и различни видове рецептори. Най-силният рецептор на змията е раздвоеният ѝ език, с чиято помощ тя се ориентира. Езикът е раздвоен с цел по-голяма площ, по която да полепнат повече молекули, като ѝ служи и за ориентир за близка миризма – на храна или на опасност.

При добри условия змиите се появят още в края на януари

Змиите изпълзяват от леговищата си, когато има добри метеорологични условия, допълни Кръстев. Няма фиксиран месец, достатъчно е времето да е топло. Възможно е в Южна България първата им поява да е още в края на януари или началото на февруари. Ако зимата е била по-продължителна, може да се появят в края на март или в началото на април.

Всичките физиологични процеси при змиите се извършват в зависимост от температурата на околната среда, като по този начин се определя и тяхното поведение.

Когато змията се е нахранила, трябва да излезе на открито, да се напече на слънце, тъй като това допринася и улеснява храносмилането. Същото е поведението на змията, когато е бременна – за да поддържа инкубацията на яйцата в себе си и тяхното развитие до момента на снасянето, тя търси по-топли места, обясни специалистът. Затова и в началото на лятото поведението на женските змии е по-различно от поведението на мъжките.

Скупчване на змии

Змиите се скупчват през ранната пролет, когато излизат от зимовищата си. Това се места, на които има струпване на камъни или в старо дърво с кух дънер. Скупчват се, защото им трябва време за адаптация, за събиране на енергия, за смяна на кожата, и чак след това тръгват към различни места из региона, за да се хранят. Такова скупчване се наблюдава и през есента, когато те се събират отново, за да влязат в зимовището си.

Какво привлича змията в дворовете

В дворовете има по-голяма концентрация на гризачи, отколкото в естествената среда, както и много възможности за укрития на змията – нахвърляни камъни, струпани тухли, боклуци. Всичко това привлича змиите. Някои видове змии са привлечени и от отглежданите в дворовете кокошки и пъдпъдъци.

Нито една змия сама няма да дойде до човека с цел да го нападне или да го преследва. Ако змията прояви агресивно поведение, това означава, че не ѝ е била дадена възможност да избяга. Когато човек притисне, настъпи или някак причини болка на змията, тя ще се защити – ще започне да съска и да хапе. При поява на змия е най-добре да я заобиколим или да ѝ дадем възможност да се оттегли.

Ако няма такава възможност, трябва с пръчка или нещо подходящо да я избутаме настрани – тя ще пропълзи и ще се скрие. За змията ние сме огромни, страшни и плашещи, и първото, което тя ще предприеме, е да се скрие от нас.

Таралеж и змия

Таралежите са всеядни и освен охлюви, дребни насекоми и дребни гръбначни животни, ядат и змии. Таралежът не преследва змията, както една котка би преследвала мишка. Той се движи много бавно и така успява да я доближи. Змиите не са основна храна на таралежа, но когато таралежът я надуши, развива такава скорост, че успява да я сграбчи за главата и да я убие. Хората не трябва да възприемат таралежа като защита от змии, освен това той не може да изяде всички змии по дворовете.

Как да се пропъдят змиите от дворовете

Дворът трябва да е чист и подреден, а много малко дворове са такива. Най-общо, за да не се появяват змии, тревата трябва да е окосена, да няма натрупани боклуци, да не се допуска поява на гризачи, да няма много органични отпадъци, а зърнените запаси да се съхраняват надеждно.

Ако покрай зида или оградата на двора е влажно или мокро и има висока растителност, няма да има пепелянки, защото те не харесват такава среда. Смоците обаче не обичат сухо и напечено място, така че колкото е по-окосена тревата и напечен района, толкова е по-малка вероятността да се появи смок. Те обичат влажни места. По думите му прогонването на змии с химически препарати или със звук има краткотраен ефект.

Най-добрият вариант за човека, за да няма проблем със змиите, е да ги приеме, но това е нещо, което хората най-егоистично отказват да правят.

Страхът се бори с познания, а повечето ни страхове са плод на безпочвени легенди и митове, каза още Кръстев.

Ухапване от змия

Вероятността човек да не разбере, че е ухапан от змия е минимална. При ухапване от пепелянка винаги има следа от една или две дупки, като задължително мястото на ухапването силно се подува, а кръвта там се съсирва и почернява. Подобен е резултатът и след ухапване от усойница. При ухапване от смок се виждат 10-15 дупчици, приличащи на убождане от трън, под формата на устата на змията и няма как да се сбърка с ужилване.

"Водни" змии

"Водните" змии не хапят. Те са най-често срещаните в страната. Ако "водната" змия бъде хваната и притеснена, много успешно се прави на умряла. Ако това не ѝ помогне, хвърля много силна и неприятна миризлива течност, която би отказала всеки хищник или човек да се занимава с нея.

Хората наричат змиите "водни“, защото най-често ги срещат около или във вода. Тези змии влизат във водата, за да се хранят с риби или жаби, но зимуват и снасят яйцата си на сушата и прекарват по-голяма част от времето на сушата.

"Водната“ змия не хапе нито на сушата, нито във водата. В България се срещат два вида "водни“ змии – сива и жълтоуха. Сивата "водна“ змия дори навлиза в морската вода и се харни с морска риба, но тъй като някои индивиди са черни, хората ги наричат "черна мамба“.

Не убивайте змии, призова херпетологът

Змиите са точно толкова живи същества, колкото и катеричката, врабчето и всички останали животни. Ако в нечий двор влезе котка и изяде пиленцата, и човек я убие, хората го наричат "чудовище“, но ако в случая е намесена змия и тя бъде убита, ще го нарекат "герой“. Не убивайте змиите, не само защото са защитени от закона, а защото са живи същества, призова Кръстев.

Противозмийски серум

От Министерството на здравеопазването казаха за БТА, че единственият противозмийски серум, разпространяван на територията на България, е Snake Venom Antiserum Bul Bio, solution for injection 100 AE/ amp. х 1 (INN Viper venom antiserum), който се произвежда от "Бул Био - НЦЗПБ“ ЕООД. В момента дружеството разполага с 1005 дози за вътрешния пазар и 1711 дози за износ.

Средногодишно от "Бул Био - НЦЗПБ“ ЕООД се купуват 700 - 1000 дози за здравните заведения в България с цел поддържане на наличностите. Годишно се произвеждат между 1400 и 3000 дози, като приоритетно се задоволяват нуждите на страната. За чужбина, за година назад, са изнесени 715 дози от серума. 

Болниците със структури по спешна медицина и центровете за спешна медицинска помощ са задължени да поддържат наличност от противозмийски серум. 

Серумът може да бъде закупен и от аптека, след представяне на рецепта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук