За здраво сърце е нужен здравословен начин на живот, но основното са положителните емоции. Това обяви в предаването „Тази събота” по bTV директорът на болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.
Диетата е важна, но ако тя е неприятна за човека, повече вреди, уточни професорът. Важен е и спортът, но той също трябва да е в умерени количества, както и алкохолът, каза още проф. Начев. Трябва да се избягват цигари, наркотици и анаболи.

След 40-годишна възраст хората трябва да се преглеждат поне веднъж годишно и да следят състоянието на цялото си тяло, съветва още докторът. В болница „Св. Екатерина” са направени вече над 100 безкръвни сърдечни операции. Те са по-щадящи за пациентите, защото те се възстановяват много по-бързо – изписват ги след два-три дни.

Тези операции обаче са много по-скъпи – струват около 50 хил. лв. Стандартната интервенция с отваряне на гръдния кош е 3600 лв. Безкръвните операции се поемат от Здравната каса. За да се предлагат на пациентите, е нужна добра подготовка, планиране и обучение на лекарите, коментира Генчо Начев.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ЗДРАВНИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ САЙТ ZDRAVE.TO