"Еко", "био", "натурален". Диетите вече не са на мода. Хората се обърнаха към здравословното хранене. Как обаче да се ориентираме в многообразието от стоки на пазара? И можем ли да сме сигурни, че даваме парите си за качествена храна?
 
"Много потребители, водени от едни или други съображения, изключват от менюто си определени хранителни категории. Понякога това е поради здравословни причини - непоносимост, алергия. Друг път поради екосъобразни, етични, религиозни или морални такива. Напоследък все повече се набляга върху възможността на потребителя да прави информиран избор  за храната, която консумира", коментира пред Bulgaria ON AIR експертът по здравословно хранене Яна Данаилова.
 
Тя отбеляза, че когато купуваме храна, която не е пакетирана, се предполага, че тя е в максимално естествен вид. Когато обаче е пакетирана има риск в нея да са вложени съставки, водещи до определена реакция на човешкото тяло. 

"Производителите са длъжни да посочват подобна информация върху етикетите. Това, което е изключително важно обаче, е да ги стимулираме да комуникират на разбираем език, тъй като често хората не познават термините, с които са обозначени някои макронутриенти", коментира още нутриционистът.

Яна Данаилова посочи, че към днешна дата ставаме свидетели на един световен бум на потребителско търсене на храни с био или органичен произход. В българското законодателство има регламентирано обозначаване на тези храни - два знака у нас идентифицират, че храната е именно такава.