Всички знаем, че при отглеждането на плодове и зеленчуци се използват пестициди, пише ABC Fact. Те образуват покритие върху зеленчуците и плодовете, което трябва да остане върху растенията възможно най-дълго, за да ги предпази от вредители и болести. Как да познаем обаче има ли пестициди в плодовете и зеленчуците, които толкова обичаме да хапваме сурови и свежи през лятото? Ето няколко практични съвета.

Колкото по-голям е зеленчукът или плодът, толкова по-вероятно е той да е пълнен с нитрати. Зеленчуците, отглеждани с нитрати, обикновено нямат типичен вкус. Ако след разрязването на домат виждате бели вени и лека плът - по време на отглеждането й са използвани нитрати. Друг признак на нитрати е дебелата коричка. Тъмно зелените краставици също се отглеждат с нитрати. Цветът на една краставица трябва да е тревист. Ако динята е голяма, но целулозата не е сладка и семената не са узрели, тя е била захранвана с химикали.

Ако предпочитате да купувате продукти от био магазини, тогава трябва да знаете, че проучвания показват, че органичните зеленчуци не са много по-различни от обичайните: Според анализите, нивото на съдържание на пестициди в тях е около 7%.

Бихме могли да премахнем донякъде вредните вещества, ако правилно измиваме зарзавата вкъщи. 

Защо и кога пиенето на плодов сок може да е опасно

Измийте под течаща вода

Изплакнете добре зеленчуците и плодовете под течаща вода - това е по-ефективен начин за почистване, отколкото просто да ги оставите в контейнер с вода. Може да използвате и четка. 

Накиснете в солена вода

Ако всички зеленчуци предварително се потопят в осолена студена вода за около час, това ще отнеме някои от вредните вещества. Ако измивате зеленчуци и плодове преди да ги съхранявате, те трябва да се изсушат преди да ги поставите в хладилника. Ако са влажни, по тях бързо ще се развият бактерии.

Използвайте сода

Обикновената сода за хляб има уникални дезинфекционни свойства. Измийте зеленчуците в топла вода с една супена лъжица сода: алкалната среда унищожава пестицидите в зеленчуците. След това трябва да измиете зеленчуците под течаща вода.