Викове, множество прекъсвания и караници – така премина заседанието на временната парламентарна комисия по ревизията на управлението през последните 10 години, пише "Труд"

Депутатите изслушаха регионалния министър в оставка Петя Аврамова по повод дейността на дружествата „Автомагистрали“ и „Български ВиК холдинг“, след което ще преминат към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Най-много дебати имаше по дейността на държавната „Автомагистрали“, която за периода 2018-2019 г. е получила поръчки за 4,7 млрд. лв. Първият скандал бе за това, че  изпълнителният директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев не е изпратил поисканата информация от комисията за договорите на държавната компания. 

"Доста обемна се оказа информацията 1,2 милиона страници. Готови сме на 90% с нея, но така и не получихме указания от комисията, на кого и как и по какъв начин да предоставим тази информация", каза той пред комисията по ревизията. Това пък доведе до остри реплики от Тома Биков от ГЕРБ.

"Комисията очевидно задава глупави въпроси. Безумно е, че искате толкова много информация. Toва, че комисията е работила глупаво, не значи, че хората трябва да работят денонощно и за две седмици да дадат информация в милиони страници", каза той.

Депутатите близо час се караха и дали „са давани пари на наши фирми", тъй като държавното предприятие използвало над 400 подизпълнители. "Няма как да кажем, че всичките 400 фирми, с които работи "Автомагистрали", са наши", коментира бившият регионален министър Петя Аврамова.

Георги Свиленски от БСП се заяде именно за тези договори и факта, че фирмата имала малко техника, а изпълнявала поръчки за милиарди. „Наемът на техника е процес, всички фирми и в световен мащаб не притежават толкова много техника и използват подизпълнители, отговори Петя Аврамова.

Депутатите влязоха и в конфронтация дали има реално нарушение на закона с използваните фирми – подизпълнители за проектите или то било само „морално“, но именно тази дума успя да вдигне напрежението в залата до максимум.

Лют скандал се разрази между Румен Гечев от БСП и Георг Георгиев от ГЕРБ. Чувам как щракат белезници. Това заяви депутатът от ГЕРБ Румен Гечев към директора на ВиК холдинга. Дружествата са на загуба, защото сте ги източвали, допълни той без да представи доказателства.

Темата е свързана с отдаването на заеми към дъщерни дружества. Според Гечев средствата не са разходвани целево.

Репликата му обаче предизвика гневни реакции от страна на депутатите от ГЕРБ, които поискаха председателят на комисията Мая Манолова да не допуска народни представители „да произнасят присъди“ в изказванията си, информира БНТ.

„Стана практика да се правят внушения и да се произнасят присъди, без да се посочват никакви факти“, възрази Георг Георгиев, който поиска всеки, отправящ обвинения за злоупотреби, да предоставя конкретни факти за твърденията си.

Това присъда ли беше. Белезници трябваше да щракнат още през 97-ма година, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев, напомняйки на Гечев разорително му участие в управлението на държавата. Той нарече комисията "трибунал".

„ВиК секторът е в плачевно състояние“, включи се в спора Галя Бърдарска от „Има такъв народ“. Тя обвини присъстващият в залата министър на регионалното развитие Петя Аврамова за изградения авариен водопровод до Перник, по време на водната криза, като посочи, че той е бил незаконен и преминава през частни имоти в нарушение на закона.

От своя страна министърът в оставка отговори, че водопроводът изграден в условия на бедствено положение и неотложност, а това е било добро решение за перничани, тъй като този водопровод ще остане като резервен в бъдеще.
„Ако имате съмнения за нарушения, подайте ги до компетентните органи“, призова още регионалният министър.

"Ще предадем документите на прокуратурата и АДФИ. И на служебните министри. Хората искат да чуят как са изхарчени техните 5 млрд. лв.". Това каза пък Мая Манолова като обобщение от изслушването на министър Аврамова за "Автомагистрали" ЕАД.

В петък министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова си тръгна от заседанието на комисията, която проверява за евентуални нарушения и злоупотреби от настоящето управление, без да отговори на въпросите за дейността на държавното дружество „Автомагистрали” АД с думите: „Не желая да участвам в този предизборен пиар”.