Актрисата Елена Петрова се разплака със сълзи в ефира на bTV по повод скандала около центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Хризантема“ в Габрово, където бяха разкрити случаи на насилие. Възмутена и натъжена от случилото се, Петрова не можа да сдържи емоциите си и се разплака в предаването „Тази неделя“.
„Не може повече така. Тези къщички ще бъдат закрити постепенно“, каза актрисата, която е силно ангажирана с темата за изоставените деца. „Но това не означава, че ще спрат да се раждат деца с увреждания, ще има изоставени деца“, добави тя.

Относно случая „Хризантема“ Росица Димитрова, заместник-министър на труда и социалната политика заяви: „Съставени са 5 акта – п два на бившия бече ръководител на социалната услуга, два на бившия вече социален работник. Актовете ще бъдат с финансов размер“. 10 души от персонала са уволнени. В центъра са останали 7 деца, които са настанени вече на други места.
 
Ваня Шалапатова, изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“, коментира, че се е изгубила логиката на деинституционализацията на децата. Според нея българското общество не полага достатъчно усилия да намалят изоставянията на деца, родени с или без увреждания, и те да останат със семействата си. Освен това е прекалено малък броят на приемните родители, за сметка на центровете за настаняване от смеен тип. Голяма част от тези центрове нямат нищо общо с домашната обстановка.

„Ако на тези деца се гледа като на ресурс, като на капитал, като на лош биологичен материал, нищо няма да се промени. НИе искаме адекватно добро отношение с добри практики. Първо трябва да се работи за оставане на децата в истинското им семейство“, заяви Елена Петрова. Тя смята да оргинизира в интернет платформа, в която всички хора, ствали свидетели а някаква форма на агресия в детски градини, в училища, да сигнализират.