Троянската сливова ракия официално влезе в списъка на спиртните напитки с географско указание, става ясно от публикувана вчера заповед на Министерството на икономиката. За производството на напитката с легендарна слава може да се ползват суровини само от Троян и още шест села в региона, става ясно от документа, пише вестник "Монитор".
Сливовите насаждения, от които фирмата е получила право да вари сливовицата, са с обща площ 3991 декара, а плодовете трябва да бъдат от три сорта - &bdquo;Обикновена домашна слива&rdquo;, &bdquo;Стенлей&rdquo; и &bdquo;Кюстендилска синя слива&rdquo;. Общите захари в плодовете трябва да са между 10 и 14%, а в кашата месестата част трябва да е 91-92 на сто.<br /> Напитката трябва да се произвежда по традиционна технология, като брането се прави ръчно, а при преработката костилките, които може да са до 6%, се отделят. Хубавата ракия става само от качествени сливи, категорични са майсторите от Троян. Според тях в каците за ракия задължително се слагат първите узрели плодове, капнали сами на земята. Напитка с по-висок градус става от добре узрели сливи. Златно правило е в кашата да няма зелени и сплути сливи, се казва в старите тапии с рецепти, запазени и до наши дни.<br /> <br /> При съвременните условия обаче се изисква кашата да се транспортира до ферментационни резервоари, където се следи постоянно захарното съдържание и температурният режим, като температурата на на ферментацията не трябва да превишава 30 градуса.<br /> Дестилатът се смесва с деминерализирана питейна вода, а получената ракия се обработва с танин и желатин по специална схема. В крайна сметка ракията отлежава само в дъбови бъчви, като срокът за стареене е най-малко три години.<br /> Заповедта на икономическото министерство може да се обжалва в 14-дневен срок по реда на Административно-процесуалния кодекс. По данни на агростатистиката у нас има 5826 хектара сливови насаждения, а общото производство на сливи е 22 949 тона. Този овощен вид е на второ място по създаване на нови насаждения след орехите.<br /> <br /> От сайта на МИЕТ става ясно, че досега са утвърдени осем гроздови ракии от плодовите освен троянската, с географско указание е също така и ловешката сливова.<br /> <br /> Съвсем по европейски маниер, където предприятия отварят врати поне веднъж годишно, следващата събота и неделя троянският винпром ще проведе ден на отворените бутилки. Специалист от предприятието ще бъде екскурзовод за най-любопитните гости на фестивала на сливата. На място ще се дегустират четири различни сливови ракии, а посетителите над 18 години ще получат и подарък. Входът за винпрома е два лева, има и организиран транспорт от центъра на града.<br /> <br /> Фестивал събира майстори от цяла Европа<br /> <br /> За двайсети път през тази година Троян ще стане столица на сливата и сливовата ракия, съобщиха за &bdquo;Монитор&rdquo; от общината в планинския град. От 27 до 29 септември там ще се проведе Българският фестивал на сливата. Предишните два пъти фестивалът бе финансиран по оперативна програма &bdquo;Регионално развитие&rdquo;. &bdquo;Новото издание е с акцент върху проблемите на опазването на околната среда при производството на сливи и сливови продукти, ще има дискусии за здравословен начин на живот и традиционното производство на сливова ракия&rdquo;, обясни Донка Михайлова, кмет на община Троян.<br /> <br /> Очакват се гости от други общини със сходни празници - Кюстендил, Карлово, Севлиево, Кнежа, Смилян, както и от региони традиционни производители на храни от сливи и сливовица - Унгария, Чехия, Сърбия, Босна и Херцеговина. Празненствата започват следващия петък на централния площад с атрактивно надпяване и надиграване. Допълнителен колорит на събитието ще придава &ldquo;Улицата на занаятите&rdquo;, на която ще могат да се видят произведения на майстори от Троянско и цялата страна. В Музея на занаятите ще има открита изложба за сливата и направената възстановка на ракиджийница, а по улиците на града ще се изварява сливов мармалад и ще се готвят манджи от сладкия плод./БЛИЦ<br />